La anul 600, la Dunare se afla armata romano-bizantina. Abia in 602, o data cu rebeliunea centurionului Phokas contra imparatului Mauriciu si retragerea legiunilor de la Dunare, au patruns in peninsula 7 triburi slave (max. 150000 de suflete, in timp ce bastinasii tracoromani erau in numar de circa 500.000!). Bulgarii de pe Volga, in numar de 20.000, sub conducerea hanului Asparuh, au sosit in 679, iar o parte din ei s-au asezat in Macedonia. Primul stat cu conducere bulgara a existat intre 681 - 976 pana la Dunare si pana in 1018 in
La mijlocul secolului al IX-lea exista aprox. pe teritoriul Cehiei, Slovaciei si o parte din Ungaria de azi statul Moraviei Mari, condus de Cneazul Rostislav. Acesta a trimis la Constantinopol o solie prin care cerea misionari crestini care sa cunoasca limba slava, deoarece, spunea el, au venit din rasarit misionari crestini care propovaduiesc crestinsmul in limba latina, pe care n-o cunoaste poporul! Adica acesti crestini veneau din teritoriile locuite de romanii de azi! Imparatul a insarcinat pe doi frati din Salonic, Constantin (nume monahal Chiril) si Metodiu, sa traduca Biblia in limba slava. Acestia, se pare ca erau romanici care stiau greaca,
Al doilea tarat bulgar, sau mai bine zis Taratul Romano-bulgar a avut tot timpul o populatie majoritar romaneasca, limita lui nordica fiind Dunarea! Partea de Nord vest, ce se situa intre raul Iantra si Morava a avut o populatie exclusiv romaneasca (azi mai traiesc circa 1.000.000 de romani intre Morava si Timoc, in
In perioada ocupatiei turcesti (1397 - 1833 pentru zona din stanga Timocului si 1397 - 1877 pentru zona din dreapta Timocului, romanii s-au bucurat de o larga autonomie, putand sa-si ridice biserici si manastiri, multe fiind ctitorite de domnitorii Tarii Romanesti!
In razboiul din 1877-1878, alaturi de armata romana au luptat si voluntari romani din Bulgaria, doua batalioane cu voluntari romani din satele din jurul Plevnei si doua batalioane cu voluntari romani din zona Vidin (unul era comandat de Vancea Predoi din Bregova, iar celalalt era condus de Ilie Nicolae din Cobisnita din Timocul "sarbesc".
Pentru romanii din cele 30 de sate romanesti din zona Vidinului este inca vie in memorie jertfa Maritei, o fata de 14 ani, voluntara in lupta cu turcii!
In 1878, ministrul de externe al Romaniei, Mihail Kogalniceanu a cerut unirea judetului
Intre 1885- 1887 s-au purtat tratative pentru o uniune confederativa intre Romania si Bulgaria si chiar, dupa detronarea de catre rusi a lui Alexandru Battenberg, a unei uniuni dinastice sub sceptrul lui Carol I. S-a opus Rusia, care a amenintat cu razboi si ocuparea Iasului.
Astfel a ajuns cneaz al Bulgariei si din 1908 rege (tar) Ferdinand de Saxa-Coburg (bunicul lui Simeon), care timp de 10 ani a avut relatiile diplomatice cu Rusia - rupte!
Vedeti dragilor. asta este istoria adevarata, pe care in proportie de 90% o recunosc si bulgarii, dar care la noi, in Romania, nu se prea cunoaste!
La buna vedere si sa auzim numai de bine!
Christian
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu