TRIBALIA

TRIBALIA

Lista mea de bloguri

  • Hello world! - WordPress へようこそ。これは最初の投稿です。編集もしくは削除してブログを始めてください !
    Acum 4 ani
  • - Тимошко въстание Доброволци-участници в четите и доброволческата бригада на ген. Черняев в Сърбия през 1876 г. имало много доброволци от гр. Видин и видинск...
    Acum 6 ani

vineri, 27 ianuarie 2012

„Limba vlahă” ca limba oficială a românilor/vlahilor din Timoc?

Timoc Press   26.1.2012.    Politica
ImprimA
Bor și Cladova-Timoc, Ciupria - Morava, Jagubița și Petrovaț - Homolie, Serbia/TimocPress/joi, 26 ianuarie 2012/ - 

Marți 24 ianuarie (nu întâmplător aleasă Ziua Unirii Principatelor române ale Moldovei si Țarii Românești) Consiliul Național al Minoritații Rumâne, a adoptat „limba vlahă” ca limba oficială a românilor/vlahilor din Timoc.
Reacția partidelor si asociațiilor românilor/vlahilor din Timoc este trimiterea imediată la Delegaţia Comisiei Uniunii Europene la Belgrad și la Reprezentanţa OSCE la Belgrad şi la instituţiile de stat din România, a unui protest pe care TimocPress îl reproduce în exclusivitate:
„Noi subsemnaţii, reprezentanţii organizaţiilor ONG şi partidelor politice româneşti din nord – estul Serbiei, vă informăm cu privire la presiunea constantă de asimilare forţată a populaţiei vlahe / române din nord-estul Serbiei.
Vă reamintim că, în perioada alegerilor pentru consiliile naţionale, Consiliul Naţional Vlah/Ruman a fost constituit pe baza campaniei murdare pentru alegeri, urmată de invitaţii la poliţie pentru a fi interogaţi cetăţenii de naţionalitate vlahe / române, precum şi de urmărirea penală a reprezentanţilor autentici vlahi / români.
În cele din urmă s-a confirmat faptul că alegerile ar fi fost legale, deşi au existat plângeri la Comisia Electorală Centrală care însă le-au respins pe rând, pe toate. În acest fel, partidele care sunt şi astăzi la putere în Republica Serbia au preluat conducerea Consiliul Naţional Vlah/Ruman pentru a arăta Comunitătii Internaţionale faptul că se respectă drepturile minorităţii.
Pe de altă parte, scopul lor a fost asimilarea forţată şi completă a vlahilor / românilor.
Cel mai uşor se poate asimila un popor prin distrugerea limbii materne, iar având în vedere faptul că vlahii / românii vorbesc limba română, cel mai simplu mod de asimilare se produce prin crearea unui nou limbaj artificial şi a unei noi caligrafii, care va crea confuzie în rândul populaţiei şi care, în timp, va crea o altă naţiune separată de identitatea originară a poporului nostru şi care, in felul acesta va dispărea în cele din urmă.
În acest scop, Consiliul Naţional Vlah/Ruman, cel ales ilegal, dar ca organism care trebuie să facă eforturi pentru a păstra identitatea naţională a vlahilor / românilor, a programat şedinţa Consiliului Naţional Vlah pe data de 28.12.2011 şi a pus pe ordinea de zi adoptarea deciziei despre aşa-numita caligrafie valahă. Prin acest lucru Consiliul Naţional Vlah încă o dată s-a dovedit a fi nelegitim.
Acest act a provocat indignarea populaţiei valahe / române din zonă şi în ziua când avea loc şedinţa a fost planificat un protest în faţa primăriei Petrovaţ pe Mlava, unde trebuia să aibă loc şedinţa. Şedinţa a fost apoi suspendată iar o a doua o putem aştepta în a doua jumătate a lunii ianuarie, cu aproximaţie data de 24.01.2012, o zi semnificativă pentru istoria şi cultura românilor.
Cu ocazia unei astfel de decizii care creează o limbă artificială şi o naţiune artificială se pot aştepta proteste ale adversarilor prezentei decizii, precum şi presiuni suplimentare asupra vlahilor / românilor din nord – estul Serbiei, iar ca exemplu pot cita incidente din satul Şipicovo de lângă Zajecear, unde asupra casei activistului recunoscut al PDRS-ului Dragoslav Mariaţici s-a tras cu armă de foc. Motivul nu poate fi altul decât acela de a se opri construirea unei Biserici Ortodoxe Române în localitatea numită şi pentru a intimida oamenii, să înceteze să – şi caute drepturile naţionale. Atacul a avut loc în noaptea de 18-19 decembrie şi până în prezent autorii nu au fost descoperiţi. Despre aceste incidente mass-media din Serbia nu informează, pentru că evident cineva efectuează o cenzura a mass-mediei şi cu acest prilej subliniem şi acest fapt semnificativ.
În scopul preventiv de a contracara escaladarea unor astfel de probleme propunem să programaţi o întâlnire de urgenţă cu reprezentanţii principalelor partide şi organizaţii româneşti semnatarii acestui comunicat, cu intenţia de a se lua măsuri pentru protejarea comunităţii naţionale române din Serbia.”

Niciun comentariu:

"Pentru românii de aici, este clar că Serbia este patria lor. Totuşi, ţara de origine, care în sensul etnografic etnolingvistic spiritual şi istoric sintetizează existenţa şi moştenirea antropologică a românilor este România ca singura istorică VALAHIA. Lucrul acesta nu le convine multora incluzând şi anumiţi români. De altminteri când ne identificăm etnic, dacă este fizic sau duhovnic sau în ambele categorii."

Dragomir Draghici din BOR (Timocul "sarbesc" )


„Individul, pentru a putea fi un bun politician, trebuie să aibă un caracter puternic, de nezdruncinat, autoritate, să fie capabil de a spune ”nu”, de a contrazice, de a pune obstacole, de a provoca ura, căci asta este natura politicii. Cineva care caută cu orice preţ să câştige simpatia tuturor, să fie flatat, să evite coflictele, are încă multe de învăţat pentru a fi capabil de a conduce un partid politic cu pretenţii” — Zoran Đinđić (1 August 195212 Martie 2003) Prim Ministru al Serbiei intre 25 ianuarie 2001 - 12 martie 2003.

Stema TRIBALIEI

Stema TRIBALIEI

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000