TRIBALIA

TRIBALIA

Lista mea de bloguri

  • Hello world! - WordPress へようこそ。これは最初の投稿です。編集もしくは削除してブログを始めてください !
    Acum 7 ani
  • - Тимошко въстание Доброволци-участници в четите и доброволческата бригада на ген. Черняев в Сърбия през 1876 г. имало много доброволци от гр. Видин и видинск...
    Acum 8 ani

sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Conferinţa cu tema „Cetățenia română, un drept al românilor de pretutindeni și o datorie morală a României”

Marți, 5 noiembrie 2013 – o zi care va rămâne în istoria României.

La SENATUL ROMÂNIEI a fost organizată conferinţa cu tema ,,Cetăţenia română, un drept al românilor de pretutindeni şi o datorie morală a României", la care a fost dezbătută o inițiativă legislativă ce va acorda etnicilor români din jurul frontierelor și Balcani, dacă va fi adoptată, dreptul de a solicita și de a primi cetățenie română conform unei proceduri simplificate. Important este faptul că această inițiativă legislativă a fost semnată de reprezentanți ai Parlamentului României, senatori și deputați, din tot spectrul politic, cu excepția UDMR și care, în cea mai mare parte au participat la dezbateri. La acest eveniment vor participa reprezentanți ai comunităților românești din jurul frontierelor și Balcani, reprezentanți ai legislativului și executivului român, jurnaliști, cercetători din cadrul Academiei Române, doctoranzi și masteranzi. La La acest eveniment vor participa reprezentanți ai comunităților românești din jurul frontierelor și Balcani, reprezentanți ai legislativului și executivului român, jurnaliști, cercetători din cadrul Academiei Române, doctoranzi și masteranzi. Eveniment au participat reprezentanți ai românilor din Transnistria și republica Moldova, din Ucraina (Maramureșul de Nord), din Serbia (Voivodina și Timocul românesc al Serbiei), Bulgaria și reprezentanți ai românilor din Balcani. Au participat și reprezentanți ai executivului, cercetători ai Academiei Române, jurnaliști și alte persoane interesate de soarta românilor din jurul României.
Inițial, conferința trebuia să fie organizată de Comisia românilor de pretutindeni din Senatul României, prin vicepreședintele Viorel Badea, senator de diaspora, de Centrul ROMÂN DE Studii și Strategii, din cadrul Fundației Naționale pentru Românii de Pretutindeni (FNRP) și de Asociația Convergențe Europene, reprezentată de inimosul jurnalist Sergiu Dan, originar din Maramureșul de Nord (aflat acum în componența Ucrainei). 

Dar, luni 4 noiembrie 2013, printr-un comunicat publicat de Romanian Global News cu titlul „nu poți să pui la același loc grâul cu neghina pentru că se strică făină”, „Centrul Român de Studii și Strategii își declină participarea la conferința organizata la inițiativa senatorului Viorel Badea, Vicepreședinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului legată de tema ,,Cetăţenia română, un drept al românilor de pretutindeni şi o datorie morală a României"… "CRSS nu dorește să se discrediteze în acțiuni, care, pe lângă discutarea unor teme extrem de importante cum ar fi cea legată de acordarea cetățeniei române românilor de pretutindeni, vor să legitimeze prin prezența în Parlamentul României, agenți de influență ai securității sârbe care acționează să distrugă în Timoc, atât Biserica Ortodoxă Română cât si organizațiile care se luptă, în mod real, pentru identitatea românilor/vlahilor din Serbia.”
Ca urmare a faptului că organizatorul principal a ascuns informații relevante despre cei care articipă la conferință, demonstrând că dincolo de scopul nobil al unei inițiative legate de tema invocată mai sus, ascunde interese obscure care urmăresc altceva, CRSS nu va va mai participa ca partener la respectivul eveniment.
Expertiza noastră de ani de zile ne-a arătat că jocul dublu în relațiile cu românii de pretutindeni a dus întotdeauna la eșec. A sprijini agenți ai securității sârbe care încearcă distrugerea comunității românești și a liderilor reali ai acesteia, așa cum este Părintele Boian, în numele unui așa zis "echilibru", ascunde de cele mai multe ori nu numai imoralitate ci și complicități pe care timpul va reuși cu siguranță să le deslușească.
Așa cum un politician responsabil de românii de pretutindeni spunea cândva într-un discurs în Timoc, că "nu poți să pui la același loc grâul cu neghina pentru că se strică făina", noi ca organizație care se respectă nu putem gira o astfel de manipulare ordinară în care lideri reali ai românilor din jurul frontierelor sunt amestecați intenționat cu lideri fabricați, doar pentru ca cei din urmă să capete oarece legitimare".

Ca participant la conferință, pot afirma că n-am zărit nici un picior măcar de agent de influență al securității sârbe ... Pe de altă parte, merg în cele două Timocuri începând cu anul 1997 și, în tot acest timp, nu am zărit nici un picior de reprezentant al așa zisului „Centru Român de Studii și Strategii” și nici nu am auzit pe cineva din Timoc să pomenească de el.
Susnumitul „Centru Român de Studii și Strategii” își desfășoară activitatea din birou, „ în cadrul Fundației Naționale pentru Românii de Pretutindeni și colaborează pe baza de parteneriat cu sociologi, antropologi, filologi, lingviști, istorici, analiști politici, jurnaliști în activități care sprijină domeniile de activitate ale FNRP”, după cum suntem informați de site-ul www.romanii.ro .
Din păcate, în ultimii ani, FNRP se dorește a fi un agent de influență în privința românilor din Timoc, sprijinind, printre altele constituirea unui Consiliu Național al Minorității Naționale Vlahe diferit de Consiliul Național al Minorității Naționale Române, cu sediul la Novi Sad. Deși partida românofonă, susținută de FNRP, a avut controlul susnumitului Consiliu Vlah timp de patru ani, în afara faptului că au declarat ca limbă maternă a vlahilor limba română literară, nu a reușit să se impună în cadrul minorității vlahe/rumâne, suferind un usturător eșec la alegerile din 2010, câștigate de partida vlahilor sârbofili, controlați de autoritățile de la Belgrad. Noul Consiliu şi-au propus standardizarea „limbii vlahe” şi a eliminat directiva emisă de fosta conducere, care stipula că limba maternă a etnicilor din Timoc este româna, iar pentru a se face diferenţa faţă de români, a fost adoptat un alfabet chirilic, prezentat drept „alfabet vlah”.
Supărarea FNRP pe senatorul Viorel Badea a fost faptul că acesta, un fin cunoscător al realităților privind românii din Serbia, pe care le cunoaște de la fața locului de mai bine de 15 ani, a invitat reprezentanții tuturor românilor/vlahilor din Serbia, pentru a expune, fiecare, un punct de vedere la conferinţa ”Cetăţenia română, un drept al românilor de pretutindeni şi o datorie morală a României” și nu doar reprezentanții agreați de respectiva fundație.

S-au remarcat punctele de vedere pertinente privind cetățenia în diverse țări ale lumii ale domnului Vlad Cubreacov președintele Asociației „Răsăritul Românesc” din Republica Moldova (care pot fi lecturate la :http://cubreacov.wordpress.com/2013/11/06/conferinta-cu-tema-cetatenia-romana-un-drept-al-romanilor-de-pretutindeni-si-o-datorie-morala-a-romaniei/) precum și cele ale domnului Mircea Druc, fost prim ministru al Republicii Moldova.

Dl. Ion Iovcev, directorul Liceului teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, care deși și-a redobândit cetățenia română, a rămas la Tiraspol pentru a apăra limba română în regiunea transnistriană a republicii Moldova a spus: „Pentru noi, dacă va fi simplificată dobândirea cetăţeniei, nu redobândirea, va fi mai simplu, deoarece se va mări și numărul copiilor care vor învăța în școlile de limbă română. Moldovenii din Transnistria vor vedea că România este o țară europeană, frumoasă, în care se vorbește aceeași limbă ca la ei în regiune”

Prin alocuțiunea excepțională a părintelui Boian Alexandrovici - protopop al Daciei Ripensis și vicar patriarhal („este important să se pună semnul egal între român și vlah în limba sârbă”. „Să nu înghițim momeala fraților sârbi care spun că vlahii sunt altceva decât români” amintind și faptul că români din Timoc primesc cetățenie bulgară, iar români din Voivodina primesc cetățenie maghiară) și prin punctele de vedere ale domnilor Boian Bărbuță - liderul Inițiativei Românilor din Serbia,  Vlada Savici - IRS, Stevan Mihailov - liderul Comunității Românilor din Serbia, istoricului Slavoljub Gatovici din Zăiceri, Zavișa Jurj -liderul Asociației Culturale a româno-vlahilor „Ariadne Filum” din Bor, Natasha Tosici, președinta Mișcării Democratice a Românilor din Serbia, Tihan Matasaravic preşedintele Asociaţiei pentru Cultura şi Tradiţia Rumânilor „Dunărea" – Kladova, Aleksandar Najdanovic – președintele Asociației Studenților Timoceni, a fost salutată inițiativa legislativă a parlamentarilor români din tot spectrul politic (cu excepția UDMR) privind acordarea cetățeniei române.


Dl. Ivo Gheorghiev - președintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria „AVE” a remarcat faptul că iniţiativa legislativă privind modificarea Legii Cetăţeniei este ca o gură de aer, de salvare pentru românii din Bulgaria, menționând: „Vreau să amintesc că, dacă nu se iau niște măsuri de urgență, în câțiva ani, vom dispărea. Dacă acum 20 de ani, când eram copii, când ne jucam, vorbeam numai româna, în prezent, copiii noștri, care se joacă în aceleași sate, vorbesc numai limba bulgară”.


Vasile Cerbanic – președintele Clubului Maramureșenilor din dreapta Tisei (Ucraina) a cerut simplificarea procedurii de obținere a cetățeniei precizând: „La un moment dat, aveam impresia că statul român este împotriva noastră. În 2013, de exemplu, lucrurile s-au agravat, pentru că deponenții dosarelor au primit refuz din partea Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie. Trebuie să se termine odată cu toate cozile la comisia pentru cetăţenie şi la vizele pe care le luăm pentru a ajunge în România. De ce noi, care suntem în Transcarpatia de sute de ani, vorbim limba română şi avem zeci de sate româneşti nu putem beneficia de acest drept al obţinerii cetăţeniei române?” 


Au mai exprimat puncte de vedere importante doamna Eleonora Cercavshi – directoarea Liceului „Stefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol – regiunea transnistriană, dl Emil Târcomnicu, etnolog, cercetător la Institutul de etnografie și folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române și un bun cunoscător al realităților timocene.

 

Parlamentarii români, deputați și senatori, au fost impresionați de alocuțiunile reprezentanților românilor din jurul României și au dat asigurări că toate sugestiile primite vor ajunge la comisii pentru ca propunerea legislativă să fie cât mai solidă.

De remarcat și articolul dlui deputat PSD Bogdan Diaconu din „ADEVĂRUL” din 6 noiembrie, intitulat „Vești tragice despre românii din comunitățile istorice” http://adevarul.ro/news/politica/vesti-tragice-despre-romanii-comunitatile-istorice-1_527a1ea3c7b855ff56c2f675/index.html

În încheiere, aș menționa, cu titlu de amuzament, punctul de vedere al Romanian Global News după Conferința boicotată de „celebrul” Centru de Studii și Strategii. Probabil că cineva de la Romanian Global News are urechile înfundate ... pentru că uite ce afirmă:
„Desi prezenți la conferință, ca urmare a unor presiuni la care unul din organizatori a fost sensibil, așa cum a mărturisit, liderii fabricați de consulul României la Zaicear și de grupuri de securiști sârbi și români, gen Boian Barbutic, Tihan Mătasarevic sau Natașa Tosic, nu au reușit să perturbe lucrările, luările lor de cuvânt fiind niște bâiguielei greu de înțeles sau penibile texte scrise de securiști la pensie, citite prost.”

Până își curăță urechile cel de la „Romanian Global News”, redau mai jos luările de cuvânt ale domnilor Boian Barbuța și Tihan Matasarevic:


„Boian Barbuță – liderul Iniţiativei Românilor din Serbia: „Mulţumesc pentru invitaţie, este o zi istorică pentru românii din afara graniţelor României, suntem români îngropaţi în Serbia şi fără nicio posibilitate. Este o datorie istorică a ţării noastre mamă să ne acorde cetăţenia, iar acest lucru va schimba multe la noi. Noi avem mari probleme la noi acasă cu asimilarea şi dacă intrăm în problemele cu şcoala, religia veţi vedea că avem mare nevoie de ajutor. Ce căpătăm noi ca români din Serbia prin cetăţenie română? Căpătăm ceva ce se cheamă identificare! Întreaga manipulare în Serbia este în jurul unui consiliu românesc cu denumire vlahă (CNMNVS). Neamul nostru românesc există şi trebuie să fie şi mai puternic. Pentru noi identificarea acesta este mare lucru, mai liberi o să fim noi cei care purtăm o luptă pentru neamul nostru, dacă avem această cetăţenie a ţării mamă"

„Tihan Matasarevic – preşedintele Asociaţiei pentru Cultura şi Tradiţia Rumânilor „Dunărea" – Kladovo, Serbia: „În ultimii doi ani, la toate adunările noastre din Timoc se puneau trei întrebări importante: biserica românească, limba română în şcoli şi cetăţenia. Eu vin din zona Kladovo, unde sunt 22 de sate româneşti, în care 90 la sută sunt români şi vorbesc limba română. Circa 11.000 de români din Kladovo sunt plecaţi la muncă în străinătate şi şi-au luat cetăţenie germană, poate de aceea trebuie să le dăm cetăţenia română. Avem ceva greutăţi cu şcolile, trebuia să înceapă şcoala, dar undeva iniţiativa s-a oprit la Ministerul Educaţiei. Primii paşi pe care România trebuie să-i facă este să colaboreze direct cu asociaţiile conduse de noi, adică cei care doresc obţinerea cetăţeniei să ceară ajutorul nostru, chiar şi pentru întocmirea actelor şi formularelor.”

Q.E.D. (Quod erat demonstrandum)!!!




Niciun comentariu:

"Pentru românii de aici, este clar că Serbia este patria lor. Totuşi, ţara de origine, care în sensul etnografic etnolingvistic spiritual şi istoric sintetizează existenţa şi moştenirea antropologică a românilor este România ca singura istorică VALAHIA. Lucrul acesta nu le convine multora incluzând şi anumiţi români. De altminteri când ne identificăm etnic, dacă este fizic sau duhovnic sau în ambele categorii."

Dragomir Draghici din BOR (Timocul "sarbesc" )


„Individul, pentru a putea fi un bun politician, trebuie să aibă un caracter puternic, de nezdruncinat, autoritate, să fie capabil de a spune ”nu”, de a contrazice, de a pune obstacole, de a provoca ura, căci asta este natura politicii. Cineva care caută cu orice preţ să câştige simpatia tuturor, să fie flatat, să evite coflictele, are încă multe de învăţat pentru a fi capabil de a conduce un partid politic cu pretenţii” — Zoran Đinđić (1 August 195212 Martie 2003) Prim Ministru al Serbiei intre 25 ianuarie 2001 - 12 martie 2003.

Stema TRIBALIEI

Stema TRIBALIEI

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000