TRIBALIA

TRIBALIA

Lista mea de bloguri

  • Hello world! - WordPress へようこそ。これは最初の投稿です。編集もしくは削除してブログを始めてください !
    Acum 7 ani
  • - Тимошко въстание Доброволци-участници в четите и доброволческата бригада на ген. Черняев в Сърбия през 1876 г. имало много доброволци от гр. Видин и видинск...
    Acum 8 ani

luni, 15 decembrie 2008

TIMOCENII, ROMANI PRIGONITI SI DATI UITARII!

Sociolog Tiberius Domozină





























Prima dată l-am întâlnit pe sociologul Tiberius Domozină la Craiova, pe 8 mai 2008, cu ocazia celei de a II-a Ediţii a Simpozionului International "Românitate şi Latinitate în Uniunea Europeană" . Comunicarea domniei sale, intitulata „Românii timoceni prigoniți și dați uitării” sintetiza drama românilor din jurul României, în speţă a românilor timoceni.

România este o țară înconjurată de români” spunea Nicolae Iorga, poate singura din Europa în situația de a avea frați de sânge atât de mulți în statele vecine și singura ce afișează răceală și pasivitate când drepturile comunităților respective sunt încălcate cinic și flagrant!

În alocuțiunea domniei sale arăta cum a fost falsificată istoria românilor din Timoc, Basarabia, Bucovina și Transnistria. Dar, mai spune domnia sa, „nicăieri drama minoritarilor români nu este mai mare ca în Timocul sârbesc”. Acestora li se neaga etnicitatea, li s-au sârbizat numele, iar copiii lor sunt învățați în școlile sârbești că nu sunt români, ci o altă nație, slavi romanizați, iar în bisericile din satele lor, construite în parte de domnitori români în urmă cu sute de ani, sau de catre românii timoceni autohtoni, slujba se ține în slavona iar predica în sârbă. Nici o vorbă în limba română cu excepția bisericii românești de la Malainița, ridicată în 2004 de părintele Boian Alexandrovici. Pentru această faptă, care nu contravenea legislației sârbești în vigoare, atât părintele paroh, cât și directorul Federației Românilor din Sârbia, dl. Dușan Pârvulovici, au suferit prigoana autorităților laice și ecleziastice sârbești.

Dacă drepturile omului și ale minorităților naționale nu le este acordată atenția cuvenită într-o zonă făra stabilitate, nu același lucru ar trebui să fie valabil pentru statul român, societatea civilă românească și fiecare dintre noi ce am avut norocul să ne naștem de partea cealaltă a Dunării. Dacă atitudinea Statului român nu va fi egală în fermitate cu cea a Statului sârb, tot ce s-a realizat cu propriile puteri de câțiva timoceni entuziaști ce refuză să isi lepede graiul și istoria, va fi pierdut!”

L-am reîntâlnit în toamnă la Negotin, în Sârbia, cu ocazia sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci (pe stil vechi), sâmbătă 27 septembrie 2008, zi în care se sărbătorea și un an de la Sfințirea Troiței lui Dușan de la Sărmanovaț.

Cu această ocazie, Părintele Boian Alexandrovici, protopop al Daciei Ripensis din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, i-a acordat un amplu interviu.

Acestea au fost adunate in volumul TIMOCENII, ROMANI PRIGONITI SI DATI UITARII!, publicat la editura Fundația Scrisul Românesc si care mai cuprinde : Sacra Tribalia, o prezentare geografica, istorica si etnografica a teritoriului timocean, precum și Rezolutia 1632/2008 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei privind „Situatia minoritatilor nationale din Voivodina si a minoritatilor etnice române din Serbia”, cu recomandarea 1845/2008.







Niciun comentariu:

"Pentru românii de aici, este clar că Serbia este patria lor. Totuşi, ţara de origine, care în sensul etnografic etnolingvistic spiritual şi istoric sintetizează existenţa şi moştenirea antropologică a românilor este România ca singura istorică VALAHIA. Lucrul acesta nu le convine multora incluzând şi anumiţi români. De altminteri când ne identificăm etnic, dacă este fizic sau duhovnic sau în ambele categorii."

Dragomir Draghici din BOR (Timocul "sarbesc" )


„Individul, pentru a putea fi un bun politician, trebuie să aibă un caracter puternic, de nezdruncinat, autoritate, să fie capabil de a spune ”nu”, de a contrazice, de a pune obstacole, de a provoca ura, căci asta este natura politicii. Cineva care caută cu orice preţ să câştige simpatia tuturor, să fie flatat, să evite coflictele, are încă multe de învăţat pentru a fi capabil de a conduce un partid politic cu pretenţii” — Zoran Đinđić (1 August 195212 Martie 2003) Prim Ministru al Serbiei intre 25 ianuarie 2001 - 12 martie 2003.

Stema TRIBALIEI

Stema TRIBALIEI

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000