TRIBALIA

TRIBALIA

Lista mea de bloguri

  • Hello world! - WordPress へようこそ。これは最初の投稿です。編集もしくは削除してブログを始めてください !
    Acum 4 ani
  • - Тимошко въстание Доброволци-участници в четите и доброволческата бригада на ген. Черняев в Сърбия през 1876 г. имало много доброволци от гр. Видин и видинск...
    Acum 6 ani

duminică, 11 februarie 2007

BISERICA ROMÂNEASCĂ DIN SERBIA


Îmi face plăcere să prezint cartea doamnei Diana NEDELCEA COTESCU, "BISERICA ROMANEASCA DIN SERBIA" apărută la Craiova cu sprijinul Fundaţiei Scrisul Românesc, cu un cuvânt înainte de acad. Florin Constantiniu şi o postfaţă de prof. univ. dr. Gheorghe Zbughea.
Cartea a primit părinteasca binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, care spune: "Apariţia unei cărţi, în peisajul publicisticii, este aidoma unei raze de soare ce luminează şi încălzeşte locul pe cere îl cuprinde.
Lucrarea doamnei Diana Nedelcea realizează această punere în evidenţă, aruncând o lumină puternică asupra unui fenomen, într-adins, parcă, ţinut în umbră.
Valoarea lucrării este dată de faptul că, vorbind despre Biserica românilor din Serbia, reliefează elementele comune tuturor românilor: etnogeneza de sorginte traco-geto-romană în spaţiul carpato-danubiano-pontic şi conştiinţa unităţii de neam, de-a lungul timpului, în stânga şi dreapta Dunării; o soartă comună în dezvoltarea istorică, de migraţii, dominaţii străine, până la cea din timpul comunismului; misionarismul apostolic la începutul erei creştine, în aceeaşi zonă şi Ortodoxia, ca formă a credinţei comune, a nădejdii în triumful binelui şi adevărului şi a dragostei ce încălzeşte inimile fraţilor, unul pentru altul şi multe alte aspecte, redate cu rigurozitate ştiinţifică şi mai ales cu multă simţire şi căldură sufletească.
Din aceste considerente, cartea împărtăşeşte şi lumina şi căldura de care vorbeam la început.
Apreciind lucrarea, dintr-o asemenea perspectivă, binecuvântăm munca lăudabilă a autoarei, îi dorim succes în continuare, în nobila trudă didactică şi de cercetare şi, mai ales, să onoreze, prin râvnă şi pasiune ştiinţifică, pe distinsul său părinte, prof.dr. Tudor Nedelcea, membru în Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Craiovei şi în Adunarea Naţională Bisericească"


Niciun comentariu:

"Pentru românii de aici, este clar că Serbia este patria lor. Totuşi, ţara de origine, care în sensul etnografic etnolingvistic spiritual şi istoric sintetizează existenţa şi moştenirea antropologică a românilor este România ca singura istorică VALAHIA. Lucrul acesta nu le convine multora incluzând şi anumiţi români. De altminteri când ne identificăm etnic, dacă este fizic sau duhovnic sau în ambele categorii."

Dragomir Draghici din BOR (Timocul "sarbesc" )


„Individul, pentru a putea fi un bun politician, trebuie să aibă un caracter puternic, de nezdruncinat, autoritate, să fie capabil de a spune ”nu”, de a contrazice, de a pune obstacole, de a provoca ura, căci asta este natura politicii. Cineva care caută cu orice preţ să câştige simpatia tuturor, să fie flatat, să evite coflictele, are încă multe de învăţat pentru a fi capabil de a conduce un partid politic cu pretenţii” — Zoran Đinđić (1 August 195212 Martie 2003) Prim Ministru al Serbiei intre 25 ianuarie 2001 - 12 martie 2003.

Stema TRIBALIEI

Stema TRIBALIEI

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000