Cartea a primit părinteasca binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, care spune: "Apariţia unei cărţi, în peisajul publicisticii, este aidoma unei raze de soare ce luminează şi încălzeşte locul pe cere îl cuprinde.
Lucrarea doamnei Diana Nedelcea realizează această punere în evidenţă, aruncând o lumină puternică asupra unui fenomen, într-adins, parcă, ţinut în umbră.
Valoarea lucrării este dată de faptul că, vorbind despre Biserica românilor din Serbia, reliefează elementele comune tuturor românilor: etnogeneza de sorginte traco-geto-romană în spaţiul carpato-danubiano-pontic şi conştiinţa unităţii de neam, de-a lungul timpului, în stânga şi dreapta Dunării; o soartă comună în dezvoltarea istorică, de migraţii, dominaţii străine, până la cea din timpul comunismului; misionarismul apostolic la începutul erei creştine, în aceeaşi zonă şi Ortodoxia, ca formă a credinţei comune, a nădejdii în triumful binelui şi adevărului şi a dragostei ce încălzeşte inimile fraţilor, unul pentru altul şi multe alte aspecte, redate cu rigurozitate ştiinţifică şi mai ales cu multă simţire şi căldură sufletească.
Din aceste considerente, cartea împărtăşeşte şi lumina şi căldura de care vorbeam la început.
Apreciind lucrarea, dintr-o asemenea perspectivă, binecuvântăm munca lăudabilă a autoarei, îi dorim succes în continuare, în nobila trudă didactică şi de cercetare şi, mai ales, să onoreze, prin râvnă şi pasiune ştiinţifică, pe distinsul său părinte, prof.dr. Tudor Nedelcea, membru în Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Craiovei şi în Adunarea Naţională Bisericească"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu