TRIBALIA

TRIBALIA

Lista mea de bloguri

marți, 13 noiembrie 2007

MONUMENTUL MARIŢEI DE LA SMÂRDAN

Monumentul de la Smârdan a fost inaugurat la 20 de ani de la Războiul de Independenţă, în 1897, în prezenţa oficialităţilor şi a veteranilor de război români.
A fost distrus 16 ani mai târziu de naţionaliştii bulgari, după al II-lea Război Balcanic şi Pacea de la Bucureşti.
Monumentul era din bronz şi purta numele de MARIŢA !
Istoria acestei MARIŢA merită a fi povestită. Era o fata-voluntară, făcând parte dintr-un grup de 37 tinere fete, toate voluntare, din Bregova, Gânzova şi alte localităţi româneşti din jurul Smârdanului. Lor li se dăduse în grijă, de către Generalul Nicolae Haralambie o parte din serviciul sanitar şi distribuirea apei şi hranei soldaţilor din tranşee.
Mariţa este prima dintre cele 5 victime căzute la Smârdan. În vârstă de 15 ani, ea a fost rănită mortal.

Niciun comentariu:

"Pentru românii de aici, este clar că Serbia este patria lor. Totuşi, ţara de origine, care în sensul etnografic etnolingvistic spiritual şi istoric sintetizează existenţa şi moştenirea antropologică a românilor este România ca singura istorică VALAHIA. Lucrul acesta nu le convine multora incluzând şi anumiţi români. De altminteri când ne identificăm etnic, dacă este fizic sau duhovnic sau în ambele categorii."

Dragomir Draghici din BOR (Timocul "sarbesc" )


„Individul, pentru a putea fi un bun politician, trebuie să aibă un caracter puternic, de nezdruncinat, autoritate, să fie capabil de a spune ”nu”, de a contrazice, de a pune obstacole, de a provoca ura, căci asta este natura politicii. Cineva care caută cu orice preţ să câştige simpatia tuturor, să fie flatat, să evite coflictele, are încă multe de învăţat pentru a fi capabil de a conduce un partid politic cu pretenţii” — Zoran Đinđić (1 August 195212 Martie 2003) Prim Ministru al Serbiei intre 25 ianuarie 2001 - 12 martie 2003.

Stema TRIBALIEI

Stema TRIBALIEI

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000