TRIBALIA

TRIBALIA

Lista mea de bloguri

  • Hello world! - WordPress へようこそ。これは最初の投稿です。編集もしくは削除してブログを始めてください !
    Acum 7 ani
  • - Тимошко въстание Доброволци-участници в четите и доброволческата бригада на ген. Черняев в Сърбия през 1876 г. имало много доброволци от гр. Видин и видинск...
    Acum 8 ani

joi, 29 ianuarie 2009

DOI ANI DE LA INFIINTAREA CENTRULUI CULTURAL ROMAN DE LA VIDIN








Pe 27 ianuarie 2009, în prezenţa reprezentanţilor comunităţii locale, au avut loc, la Vidin, un vernisaj şi o lansare de carte, desfăşurate cu ocazia aniversării a doi ani de la înfiinţarea Centrului Cultural Român din Vidin. Sediul CCR, situat în clădirea primăriei oraşului Vidin, s-a dovedit a fi neîncăpător pentru cei prezenţi.

Evenimentul a fost deschis de primarul oraşului Vidin, ing. Rumen Vidov. Au participat numeroase personalităţi din România şi din Bulgaria. Amintim pe: Ivo Filipov Gheorghiev – preşedintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria (AVE), Ivan Juvetov – preşedintele CCR, Milan Anghelov – redactorul-şef al revistei “Timpul” (revista Asociaţiei Vlahilor din Bulgaria), preotul Valentin Ţvetanov. Din România, a fost prezentă la acest eveniment o delegaţie numeroasă, aici amintind doar pe câţiva dintre participanţi: Excelenţa Sa, Petre Gigea-Gorun, fost ministru de finanţe, fost ambasador al României la Paris şi actualul vicepreşedinte al Fundaţiei “Scrisul Românesc”, prof. dr. Tudor Nedelcea-preşedintele fundaţiei amintite, Vintilă Nicu – prof. univ. dr. la Universitatea “Spiru Haret”- filiala Craiova, Daniel Gârtoi – reprezentantul primăriei oraşului Calafat, Sandu Pârvan – directorul Muzeului de Artă din oraşul Calafat, Emilian Popescu, Dan Vană, Ion Creţeanu. Au fost prezenţi numeroşi ziarişti din Vidin şi o echipă a TVR Craiova. Trebuie să amintim faptul că au participat şi studenţii de etnie română din regiunea Vidin care studiază la Universitatea “Spiru Haret”din Craiova. Vernisajul a cuprins opere ale artistului plastic Emilian Popescu, membru al Uniunii Artiştilor Plastici-filiala Craiova. Au fost prezentate cărţi ale poetei Snejina Nicolova (“România aşa cum o cunosc”, “Poduri spirituale”, “Caragiale pentru totdeauna”).

Evenimentul a continuat la Casa de Cultură “Ţviat” cu lansarea volumului de poezii “Monolog continuu”, aparţinând poetului Vintilă Nicu, editat sub egida Centrului Cultural Român din Vidin şi a Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria. Volumul de poezii a fost prezentat de Excelenţa Sa, Petre Gigea-Gorun. Poeziile cuprinse în volumul bilingv român-bulgar,“Monolog continuu”, au fost traduse în limba bulgară de Ivan Juvetov, iar aranjamentul poetic a fost realizat de Anuşka Todorova. Opera dovedeşte un lirism aparte caracterizat de nuanţe filosofice. Vintilă Nicu este un scriitor prolific cu numeroase cărţi în domeniul juridic şi volume de poezii traduse în limbile engleză, franceză şi bulgară (“Mélancolies tardives”, “Dualitatea Eului”, “Taine”). A fost prezentat şi compact-discul “Cântece şi balade din Timoc”, ediţia a doua, apărut sub îngrijirea lui Cornel Rusu, de la Radio “Oltenia” Craiova, în colaborare cu AVE. Au fost donate cărţi de literatură română asociaţiei şi centrului din partea Fundaţiei “Scrisul Românesc”. În nume personal, au mai oferit cărţi Petre Gigea-Gorun şi Vintilă Nicu.

S-a dovedit încă o dată că între românii de la sudul şi nordul Dunării există o strânsă legătură, evenimentul reflectând, în acelaşi timp, buna cooperare a instituţiilor culturale din România şi Bulgaria.

Vasile Bocai

3 comentarii:

Lucian MARINA spunea...

http://www.timocpress.info/?p=2030

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Poze nunta Antonia spunea...

felicitari, in primul rand pentru blog,
iar in al doilea rand pentru minunatele postari. chiar m-a impresionat articolul.succes in continuare

"Pentru românii de aici, este clar că Serbia este patria lor. Totuşi, ţara de origine, care în sensul etnografic etnolingvistic spiritual şi istoric sintetizează existenţa şi moştenirea antropologică a românilor este România ca singura istorică VALAHIA. Lucrul acesta nu le convine multora incluzând şi anumiţi români. De altminteri când ne identificăm etnic, dacă este fizic sau duhovnic sau în ambele categorii."

Dragomir Draghici din BOR (Timocul "sarbesc" )


„Individul, pentru a putea fi un bun politician, trebuie să aibă un caracter puternic, de nezdruncinat, autoritate, să fie capabil de a spune ”nu”, de a contrazice, de a pune obstacole, de a provoca ura, căci asta este natura politicii. Cineva care caută cu orice preţ să câştige simpatia tuturor, să fie flatat, să evite coflictele, are încă multe de învăţat pentru a fi capabil de a conduce un partid politic cu pretenţii” — Zoran Đinđić (1 August 195212 Martie 2003) Prim Ministru al Serbiei intre 25 ianuarie 2001 - 12 martie 2003.

Stema TRIBALIEI

Stema TRIBALIEI

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000