TRIBALIA

TRIBALIA

Lista mea de bloguri

  • Hello world! - WordPress へようこそ。これは最初の投稿です。編集もしくは削除してブログを始めてください !
    Acum 7 ani
  • - Тимошко въстание Доброволци-участници в четите и доброволческата бригада на ген. Черняев в Сърбия през 1876 г. имало много доброволци от гр. Видин и видинск...
    Acum 8 ani

vineri, 2 martie 2012

PARINTELE BOIAN ALEXANDROVICI SI DL. ZAVISA JURJ AGRESATI DE VAMESII SARBI PENTRU VIZITA LA OFICIALITATILE ECLEZIASTICE SI DE STAT ROMÂNE

Primim de la prietenul FLORIAN COPCEA:

Negotin, 2 mar - Trimisul special al AGERPRES, Florian Copcea, transmite: Preotul martir Boian Alexandrovici, vicar al Episcopiei Ortodoxe Române ''Dacia Felix'' şi protopop al Protopopiatului 'Dacia Ripensis' din Serbia de nord-est a declarat că a fost victima agresiunii unui poliţist de frontieră şi a unui vameş ai Punctului sârb de trecerea frontierei ''Gerdap II'', în noaptea de joi spre vineri.

Potrivit acestuia, incidentul s-a petrecut când se înapoia în ţară după o vizită efectuată, alături de preşedintele Asociaţiei pentru cultură a românilor-vlahilor Ariadnae Filum, Zavişa Jurj, la Senatul României, Patriarhia Română, la Departamentul Românilor de Pretutindeni şi la mai multe televiziuni, unde a solicitat sprijin pentru respectarea drepturilor minorităţii române din ţinuturile istorice Timoc, Morava, Homolie şi sudul Dunării.

''Cum am intrat pe pista de intrare în Republica Serbia, atât poliţistul, cât şi vameşul de serviciu au început să ne reproşeze, pe un ton ridicat şi arogant, că nu suntem fideli ţării în care trăim şi că denigrăm oficialităţile statului'', a declarat, vineri, pentru AGERPRES pr. Boian Alexandrovici.

El a afirmat că li s-a cerut „răspicat” să-şi declare apartenenţa - români sau sârbi, ei au „reacţionat cu vehemență” precizând că sunt „români, cetăţeni ai Republicii Serbia”.

„Poliţistul şi vameşul ne-au certat: 'cum puteţi să fiţi români când deţineţi paşapoarte cu stema Serbiei?', iar când şi-au dat seama cine suntem s-au înfuriat şi mai tare”, a precizat Alexandrovici.

În context, el a mai arătat că cei doi lucrători sârbi de frontieră au intenţionat să confişte cărţile dăruite de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel pentru preoţi din Timoc.

„Când le-am cerut să-şi decline identitatea, au refuzat adresându-mi întrebarea: <cine eşti tu să mă legitimez ţie?>", a spus părintele Boian.

În opinia lui Boian Alexandrovici, semnarea, la Bruxelles, a protocolului româno-sârb cu privire la drepturile minorităţilor în conformitate cu standardele europene şi obţinerea de către Republica Serbia a statutului de candidat la aderarea în Uniunea Europeană nu vor fi în măsură să contribuie la îmbunătăţirea vieţii celor 300.000 de români din regiunile Timoc, Morava, Homolie şi sudul Dunării, dacă „autorităţile statului sârb nu vor renunţa, la toate nivelurile, la hărţuirea şi agresarea acestora”.

AGERPRES

Redactori: /cop/mab | ID: 2538521 | Data: 2012-03-02 09:56:40 | Slug: Serbia-Negotin-români

Niciun comentariu:

"Pentru românii de aici, este clar că Serbia este patria lor. Totuşi, ţara de origine, care în sensul etnografic etnolingvistic spiritual şi istoric sintetizează existenţa şi moştenirea antropologică a românilor este România ca singura istorică VALAHIA. Lucrul acesta nu le convine multora incluzând şi anumiţi români. De altminteri când ne identificăm etnic, dacă este fizic sau duhovnic sau în ambele categorii."

Dragomir Draghici din BOR (Timocul "sarbesc" )


„Individul, pentru a putea fi un bun politician, trebuie să aibă un caracter puternic, de nezdruncinat, autoritate, să fie capabil de a spune ”nu”, de a contrazice, de a pune obstacole, de a provoca ura, căci asta este natura politicii. Cineva care caută cu orice preţ să câştige simpatia tuturor, să fie flatat, să evite coflictele, are încă multe de învăţat pentru a fi capabil de a conduce un partid politic cu pretenţii” — Zoran Đinđić (1 August 195212 Martie 2003) Prim Ministru al Serbiei intre 25 ianuarie 2001 - 12 martie 2003.

Stema TRIBALIEI

Stema TRIBALIEI

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000