TRIBALIA

TRIBALIA

Lista mea de bloguri

  • Hello world! - WordPress へようこそ。これは最初の投稿です。編集もしくは削除してブログを始めてください !
    Acum 7 ani
  • - Тимошко въстание Доброволци-участници в четите и доброволческата бригада на ген. Черняев в Сърбия през 1876 г. имало много доброволци от гр. Видин и видинск...
    Acum 8 ani

marți, 26 decembrie 2006

FILE DE ISTORIE A ROMANILOR DIN TRIBALIA ORIENTALA

La anul 600, la Dunare se afla armata romano-bizantina. Abia in 602, o data cu rebeliunea centurionului Phokas contra imparatului Mauriciu si retragerea legiunilor de la Dunare, au patruns in peninsula 7 triburi slave (max. 150000 de suflete, in timp ce bastinasii tracoromani erau in numar de circa 500.000!). Bulgarii de pe Volga, in numar de 20.000, sub conducerea hanului Asparuh, au sosit in 679, iar o parte din ei s-au asezat in Macedonia. Primul stat cu conducere bulgara a existat intre 681 - 976 pana la Dunare si pana in 1018 in Macedonia! Populatia majoritara a fost in acest timp formata din romanici, urmasii tracilor romanizati, ce aveau legaturi cu romanii de la Nord de Dunare.

La mijlocul secolului al IX-lea exista aprox. pe teritoriul Cehiei, Slovaciei si o parte din Ungaria de azi statul Moraviei Mari, condus de Cneazul Rostislav. Acesta a trimis la Constantinopol o solie prin care cerea misionari crestini care sa cunoasca limba slava, deoarece, spunea el, au venit din rasarit misionari crestini care propovaduiesc crestinsmul in limba latina, pe care n-o cunoaste poporul! Adica acesti crestini veneau din teritoriile locuite de romanii de azi! Imparatul a insarcinat pe doi frati din Salonic, Constantin (nume monahal Chiril) si Metodiu, sa traduca Biblia in limba slava. Acestia, se pare ca erau romanici care stiau greaca, latina si slava. Biblia tradusa de ei in "slavona" respecta topica romanica, acesta fiind un argument ca nu erau slavi ci romanici. Chiril s-a dus apoi la Roma, unde a murit, iar Metodiu a devenit apostolul moravilor. In 865, in urma unui acord intre Imparatul Mihail si hanul bulgar Boris, acesta, impreuna cu "boierii" s-au crestinat in rit slavon, el primind numele crestin de Mihail si e cunoscut sub numele de Boris I -Mihail. A primit si titlul onorific de Caesar, care a dat in bulgara denumitea de Tar!. Este adevarat ca in anumite perioade stapanirea bulgarilor s-a extins si la nord de Dunare, dar doar in zona de campie pana la Codrii Vlasiei, acesta fiind un "baraj" natural. In aceasta zona a fost impusa cu forta folosirea slavonei in Biserica, preotii care refuzau fiind pedepsiti cu taierea limbii! Dar romanii au aparut ca popor crestin, fiind singurul care n-au o data de crestinare! (majoritatea termenilor bisericesti sunt de origine latina!)

Al doilea tarat bulgar, sau mai bine zis Taratul Romano-bulgar a avut tot timpul o populatie majoritar romaneasca, limita lui nordica fiind Dunarea! Partea de Nord vest, ce se situa intre raul Iantra si Morava a avut o populatie exclusiv romaneasca (azi mai traiesc circa 1.000.000 de romani intre Morava si Timoc, in Serbia, si circa 150.000 de romani intre Timoc si Iantra in Bulgaria. Taratul de Vidin, care cuprindea cu aproximatie teritoriul de mai sus, a avut ca ultim tar pe Sratimir (Stari Mircea?!), nepotul de fiica al lui Basarab I, casatorit cu verisoara sa Ana, fiica lui Nicolae Alexandru si a Doamnei Clara.

In perioada ocupatiei turcesti (1397 - 1833 pentru zona din stanga Timocului si 1397 - 1877 pentru zona din dreapta Timocului, romanii s-au bucurat de o larga autonomie, putand sa-si ridice biserici si manastiri, multe fiind ctitorite de domnitorii Tarii Romanesti!

In razboiul din 1877-1878, alaturi de armata romana au luptat si voluntari romani din Bulgaria, doua batalioane cu voluntari romani din satele din jurul Plevnei si doua batalioane cu voluntari romani din zona Vidin (unul era comandat de Vancea Predoi din Bregova, iar celalalt era condus de Ilie Nicolae din Cobisnita din Timocul "sarbesc".

Pentru romanii din cele 30 de sate romanesti din zona Vidinului este inca vie in memorie jertfa Maritei, o fata de 14 ani, voluntara in lupta cu turcii!

In 1878, ministrul de externe al Romaniei, Mihail Kogalniceanu a cerut unirea judetului Vidin, cu o populatie curat romaneasca, cu Romania! S-au opus austriecii, care sprijineau Serbia ce avea intentia de a anexa teritoriul dintre Timoc si Iantra! Incercare esuata in 1885, cand tanara armata bulgara condusa de cneazul Alexandru Battenberg a infrant armata sarba condusa de proaspat regele Milan Obrenovici (nascut la Iasi in 1854, ca fiu al Mariei Catargi, casatorita cu nepotul de fiu al Cnezului sarb Milos Obrenovici, pe nume tot Milos. Maria Obrenovici, ramasa vaduva de tanara, a devenit amanta lui Alexandru Ioan Cuza, caruia i-a nascut doi fii, pe Alexandru si pe Dimitrie!)

Intre 1885- 1887 s-au purtat tratative pentru o uniune confederativa intre Romania si Bulgaria si chiar, dupa detronarea de catre rusi a lui Alexandru Battenberg, a unei uniuni dinastice sub sceptrul lui Carol I. S-a opus Rusia, care a amenintat cu razboi si ocuparea Iasului.

Astfel a ajuns cneaz al Bulgariei si din 1908 rege (tar) Ferdinand de Saxa-Coburg (bunicul lui Simeon), care timp de 10 ani a avut relatiile diplomatice cu Rusia - rupte!

Vedeti dragilor. asta este istoria adevarata, pe care in proportie de 90% o recunosc si bulgarii, dar care la noi, in Romania, nu se prea cunoaste!

La buna vedere si sa auzim numai de bine!

Christian

Niciun comentariu:

"Pentru românii de aici, este clar că Serbia este patria lor. Totuşi, ţara de origine, care în sensul etnografic etnolingvistic spiritual şi istoric sintetizează existenţa şi moştenirea antropologică a românilor este România ca singura istorică VALAHIA. Lucrul acesta nu le convine multora incluzând şi anumiţi români. De altminteri când ne identificăm etnic, dacă este fizic sau duhovnic sau în ambele categorii."

Dragomir Draghici din BOR (Timocul "sarbesc" )


„Individul, pentru a putea fi un bun politician, trebuie să aibă un caracter puternic, de nezdruncinat, autoritate, să fie capabil de a spune ”nu”, de a contrazice, de a pune obstacole, de a provoca ura, căci asta este natura politicii. Cineva care caută cu orice preţ să câştige simpatia tuturor, să fie flatat, să evite coflictele, are încă multe de învăţat pentru a fi capabil de a conduce un partid politic cu pretenţii” — Zoran Đinđić (1 August 195212 Martie 2003) Prim Ministru al Serbiei intre 25 ianuarie 2001 - 12 martie 2003.

Stema TRIBALIEI

Stema TRIBALIEI

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000