TRIBALIA

TRIBALIA

Lista mea de bloguri

  • Hello world! - WordPress へようこそ。これは最初の投稿です。編集もしくは削除してブログを始めてください !
    Acum 7 ani
  • - Тимошко въстание Доброволци-участници в четите и доброволческата бригада на ген. Черняев в Сърбия през 1876 г. имало много доброволци от гр. Видин и видинск...
    Acum 8 ani

marți, 26 decembrie 2006

SITUAŢIA ROMÂNILOR DIN BULGARIA ÎNTRE 1997 si 2004


Moto:

Comunitatea românilor din Bulgaria a fost una din cele mai neglijate comunităţi româneşti din afara graniţelor. Este nevoie de prezenţă românească în zonă, atât culturală, dar mai ales economică, deoarece zona se depopulează intens din motive economice. Construirea podului Vidin – Calafat va duce la o relansare economică atât în zona Vidinului cât şi în zona Calafatului. Trebuie avută grijă ca aceasta să fie şi în beneficiul românilor de pe cele două maluri ale Dunării”

Lipsa de bunăvoinţă a Sofiei în privinţa românilor din Bulgaria este rezultatul inconsecvenţei Guvernului României privind soarta celor circa 12.000.000 de români de peste hotare. În privinţa sprijinului primit până în anul 1997 de cei circa 150.000 români ce locuiesc în aproape 100 de localitati din Bulgaria, acesta a fost sporadic.

Trebuie recunoscut faptul că, cel care s-a implicat profund în sprijinirea românilor din Bulgaria, pentru prima dată în ultimii 60 de ani, a fost domnul Ioan Talpeş, Ambasadorul României la Sofia între 1997 – 1998. Domnia sa a fost primul ambasador al României, după Vasile Stoica din perioada interbelică, care s-a deplasat în satele româneşti din jurul Vidinului, a intrat în casele lor, a stat cu ei la masă şi i-a ajutat în organizarea Primului Festival Internaţional de Cântece şi Dansuri Vlahe – Rabova ’98. A început de asemenea, demersurile pentru redeschiderea Liceului Român din Sofia, ce s-au materializat în toamna anului 1999 prin strădania noului Ambasador, dl. Constantin Grigorie[1].

Din păcate, vechea clădire a Liceului, fostă proprietate a statului român şi achitată în proporţie de ¾ de către aromânii gramoşteni, dar vândută de Nicolae Ceauşescu în 1984, a fost devastată de bulgarii ce o foloseau, necesitând reparaţii în valoare de 400.000 $; în prezent, Liceul român funcţionează tolerat în incinta unui liceu bulgar din Sofia[2].

Între 1998 – 2000, fostul Departament pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare (D.R.R.H.) condus întâi de dl. Mugur Vasiliu Pavel şi apoi de dl. Viorel Badea, a acordat o atenţie deosebită românilor din Bulgaria. Astfel, în 1998 la Bucureşti, fostul Secretar de Stat Mugur Vasiliu Pavel a organizat o masă rotundă la care au participat experţi români, deputatul minorităţii bulgare din România, pe de o parte şi de dl. Petăr Atanasov, Secretarul Consiliului Naţional pentru Probleme Etnice şi Demografice de pe lângă Consiliul de Miniştri bulgar şi de dl. Ivan Alexandrov, Preşedintele Asociaţiei Vlahilor din Bulgaria[3].

În 1999, D.R.R.H. a sprijinit construcţia conductei de apă – canal a Bisericii Ortodoxe Române „Sfânta Treime” din Sofia, proprietatea Statului Român şi a sponsorizat al II–lea Festival Internaţional de Cântece şi Dansuri Vlahe – Rabova – Vidin 1999.

În anul 2000, D.R.R.H. s-a implicat, alături de Ministerul Culturii în sprijinirea organizării unei expoziţii a şase artişti plastici români din Bulgaria. De asemenea a organizat, alături de Asociaţia Vlahilor din Bulgaria, cel de-al III-lea Festival Internaţional de Cântece şi Dansuri Vlahe – Vidin 2000, pe care l-a finanţat integral cu 22000 DM (11000 $), precum şi finanţarea timp de 5 luni a publicaţiei lunare bilingve „TIMPUL – VREME”, a cărui redacţie a fost dotată cu aparatura necesară.

În partea de sud a Bulgariei (Rumelia), la Velingrad şi Peştera, au fost deschise două Centre Culturale Aromâne, pentru care au fost donate calculatoare.

În perioada 29 iunie – 10 iulie 2000, o delegaţie a D.R.R.H. în frunte cu Secretarul de Stat de atunci, dl. Viorel Badea a vizitat 18 (din 31) localităţi din zona Vidinului, 11 (din60) localităţi din dreapta Dunării, de la Arcear[4] la Silistra, zonă ce nu mai fusese vizitată de oficialităţile române de peste 60 de ani, precum şi trei localităţi din Rumelia (Bulgaria de Sud), locuite de aromâni, în total fiind străbătuţi c.3500 km[5].

Dar, o dată cu ceea ce PSD-ul numea cu „mândrie” „schimbarea schimbării”, D.R.R.H., aflat până atunci în subordinea directă a Primului Ministru, a fost desfiinţat, constituindu-se o nouă structură în cadrul nou înfiinţatului Minister al Informaţiilor Publice, cu toate că pe vremea când se afla în opoziţie, dl. Adrian Năstase se lăuda că va înfiinţa un Minister al Românilor de Pretutindeni!

Deşi în ziua în care a fost numit în funcţie, noul Secretar de Stat, dl Doru Vasile Ionescu[6] a avut o întâlnire cu o delegaţie a Asociaţiei Vlahilor din Bulgaria, prima măsură pe care a luat-o a fost organizarea unui „examen” contestabil din toate punctele de vedere, în urma căruia, singurii doi experţi pe spaţiul Bulgaria, Macedonia, Albania, Ungaria, au fost forţaţi să-şi ceară transferul, iar câteva luni mai târziu îl obliga să plece şi pe un fost director, expert pe problemele românilor din Ucraina!

Proiectul pentru 2001, pe care subsemnatul l-am propus în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, ca urmare a peste doi ani de activitate printre şi pentru românii din Bulgaria şi pe care dl Secretar de Stat Doru Vasile Ionescu l-a respins, cuprindea:

1. Începerea unor demersuri, împreună cu Patriarhia Română, pentru revenirea efectuării slujbelor în limba română în bisericile din satele cu populaţie românească;

2. sprijin pentru renovarea bisericilor „Înălţarea Domnului” din Rabova (construită în 1925) şi „Sfinţii Petru şi Pavel” din Gumătareţ (construită în 1916), ai căror preoţi, părinţii Valentin Gheorghief, la prima şi Emil Ţenov, la a doua, slujesc deja în limba română;

3. sprijin pentru studierea Teologiei în România a unor tineri români din Bulgaria, prin acordarea de burse;

4. înfiinţarea unui Centru Cultural Român la Vidin, în care ar fi putut activa şi Institutul Român de la Sofia, nefuncţional din lipsă de spaţiu;

5. înfiinţarea unei şcoli româneşti la Vidin, subvenţionată de România, cu clasele I – XII, de la şcoala primară la liceu, cu profesori de limba română, istorie şi geografie din România, cu contract; trimiterea, de asemenea , a doi profesori de limba română pentru Liceul de la Sofia;

6. începerea predării limbii române în şcolile din satele româneşti din Bulgaria cu învăţători şi profesori de limba română din România (temporar, cu contract), învăţătorii şi profesorii români din Bulgaria putându-se perfecţiona în predarea limbii române la Centrul Cultural Român din Vidin;

7. sprijinirea înfiinţării unor posturi radio şi tv. la Vidin, care să emită în limba română;

8. construirea unui releu la Calafat pentru recepţionarea TV ROMÂNIA şi TVR 2;

9. sprijinirea celui de-al IV-lea Festival Internaţional Folcloric de Cântece şi Dansuri Vlahe – Vidin 2001;

10. în condiţiile construirii podului de la Vidin – Calafat şi a dezvoltării transfrontaliere, este imperios necesară redeschiderea Consulatului Român de la Vidin;

11. sprijinirea constituirii unei „Asociaţii a Oamenilor de Afaceri Români din Bulgaria”, care să fie tratată preferenţial de Statul Român şi să conlucreze cu ataşatul economic al Ambasadei României la Sofia….

În orice ţară, o minoritate este luată în seamă de autorităţi în condiţiile în care este instruită şi independentă din punct de vedere economico-financiar! Cele două obiective ar fi trebuit să fie prioritare în strategia Guvernului României şi a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni…

Probabil în virtutea inerţiei şi în ultimul moment, la sfârşitul lunii august 2001 s-a desfăşurat a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional Folcloric de Cântece şi Dansuri Vlahe de la Vidin. Nemulţumit de buna primire făcută domnului Viorel Badea (fostul Secretar de Stat) şi a subsemnatului, care eram invitaţi de onoare, domnul Doru Vasile Ionescu a sistat ediţia Festivalului din anul 2002 şi a purces la dezbinarea românilor din Bulgaria, sprijinind constituirea unor noi asociaţii! Rezultatul se vede! Autorităţile bulgare (mai ales cele locale) au început să pună piedici dezvoltării comunităţii române din Bulgaria. Părintele Valentin Gheorghief a început să fie persecutat şi somat să nu mai ţină slujbele în limba română!

O rază de speranţă a apărut în 2003, când premierul Năstase s-a convins de slaba prestaţie a d-lui Doru Vasile Ionescu şi l-a demis, reorganizând Departamentul, pe care l-a adus din nou în subordinea sa. În fruntea DRP a fost numit tânărul Titus Corlăţean, care părea că şi-a luat sarcina în serios. Din păcate, o dată cu numirea Domniei Sale ca Purtător de Cuvânt al PSD, Departamentul a devenit o anexă de propagandă a PSD. Domnul Titus Corlăţean nu s-a mai interesat de soarta Românilor de Pretutindeni ci de modul în care să atace Alianţa DA, sau fosta guvernarea cederistă!

Faptul că „Bulgaria închide şcolile româneşti” şi nici „Ucraina nu se lasă mai prejos”, ca să citez din ziarul ZIUA din 30.09.2004, p.8, arată ineficacitatea Departamentului condus de dl. Titus Corlăţean.

Într-un interviu apărut în ZIUA luni 4 oct.2004[7], unul dintre liderii respectaţi ai românilor din Bulgaria, dl. Ivo Gheorghiev a afirmat: "credem că intenţionat se doreşte desfiinţarea acestor şcoli pentru ca în felul acesta s-ar continua procesul de sărăcire în care este menţinută populaţia din zona Vidinului şi împrejurimi, care repet, este populaţie compact românească, Bulgaria neavând nici un interes ca noi să ne dezvoltăm economic sau cultural".

Nu pot să nu mă întreb care ar fi fost situaţia dacă s-ar fi aplicat proiectul propus de subsemnatul în 2001?

Christian

P.S.: Sperantele de dupa 2005 s-au spulberat prin venirea in fruntea DRRP a proaspatului liberal, domnul Mihai Gheorghiu care, din pacate il copiaza in politica fata de romanii din jurul Romaniei pe predecesorul pesedist, dl Titus Corlateanu (proaspat secretar general al PSD).

[1] În prezent Ambasador la Ankara.

[2] În timp ce Liceul bulgar din Bucureşti a primit o clădire în Strada Semicercului.

[3] De la înfiinţare până în 2002.

[4] Arcear, fosta Ratiaria, capitala Daciei Aureliene!

[5] Această expediţie a fost prezentată de d-na Eugenia Huzun la Radio România Actualităţi în cadrul emisiunii (între timp desfiinţate) „ORA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI” din 16 iulie 2000: Românii din Bulgaria.

[6] în acelaşi timp Director Adjunct al Radiodifuziunii române, Director al Radio România Internaţional şi protejat, după cum spun unii, al fostului lider ţărănist acad. Gabriel Ţepelea

[7]Fără limbă română în Bulgaria”, Ziua, 4.10.2004, p.7

Niciun comentariu:

"Pentru românii de aici, este clar că Serbia este patria lor. Totuşi, ţara de origine, care în sensul etnografic etnolingvistic spiritual şi istoric sintetizează existenţa şi moştenirea antropologică a românilor este România ca singura istorică VALAHIA. Lucrul acesta nu le convine multora incluzând şi anumiţi români. De altminteri când ne identificăm etnic, dacă este fizic sau duhovnic sau în ambele categorii."

Dragomir Draghici din BOR (Timocul "sarbesc" )


„Individul, pentru a putea fi un bun politician, trebuie să aibă un caracter puternic, de nezdruncinat, autoritate, să fie capabil de a spune ”nu”, de a contrazice, de a pune obstacole, de a provoca ura, căci asta este natura politicii. Cineva care caută cu orice preţ să câştige simpatia tuturor, să fie flatat, să evite coflictele, are încă multe de învăţat pentru a fi capabil de a conduce un partid politic cu pretenţii” — Zoran Đinđić (1 August 195212 Martie 2003) Prim Ministru al Serbiei intre 25 ianuarie 2001 - 12 martie 2003.

Stema TRIBALIEI

Stema TRIBALIEI

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000