TRIBALIA

TRIBALIA

Lista mea de bloguri

  • Hello world! - WordPress へようこそ。これは最初の投稿です。編集もしくは削除してブログを始めてください !
    Acum 7 ani
  • - Тимошко въстание Доброволци-участници в четите и доброволческата бригада на ген. Черняев в Сърбия през 1876 г. имало много доброволци от гр. Видин и видинск...
    Acum 9 ani

miercuri, 21 martie 2007

Romanii din Timoc declara razboi in Justitie Guvernului de la Belgrad


Belgrad, Serbia/Romanian Global News

21 martie 2007
Lipsiti de sprijinul autoritatilor de la Bucuresti, romanii timoceni din Nord-Estul Serbiei urmeaza sa actioneze in judecata Guvernul de la Belgrad, pentru refuzul de a inregistra oficial oficial Consiliul National al Romanilor din Timoc, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.„Nu cerem mai mult decat alte minoritati. Sunt romani care stiu si care nu mai vor sa taca. Mergem pe calea legii”, ne-a declarat presedintele CNMNR, Zivoslav Lazici. Curtea Suprema de Justitie trebuie sa anunte decizia in cazul inregistrarii in termen de doua luni. Obstructionarea din partea autortatilor sarbe este evidenta. Sarbii au cerut scoaterea limbii romane ca limba materna din statutul Consiliului si inlocuirea cu limba vlaha-creatie artificiala. Guvernul sarb a preferat sa inregistreze oficial un Consiliu National al Egiptenilor (tigani), care au depus o cerere in mai 2005, ulterior celei depuse de CNMNR. Motivatia oficiala privind lipsa unui cadru legislativ pentru inregistrarea CNMNR, dupa separarea Serbiei de Muntenegru este nejustificata. „Pentru prima data in istorie romanii din Nord-Estul Serbiei incearca sa-si construiasca propriile institutii”, a explicat vicepresedintele CNMNR Predrag Balasevic. El a atras atentia ca toate organizatiile romanesti sunt supuse la presiuni de autoritatile locale. „Totdeauna exista o suspiciune asupra noastra. Sarbii vad o chestiune nationalista si subversiva”, a mai spus Balasevic.
Afirmatiile au fost facute in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Belgrad, in care conducerea CNMNR a prezentat opiniei publice problemele cu care se confrunta privind inregistrarea oficiala. Presedintele CNMNR Zivoslav Lazic a transmis un mesaj clar, printr-o formula traditionala a timocenilor „In pace”. Spre deosebire de alte minoritati din Serbia, timocenii au incercat sa-si castige drepturile pe cale pasnica. „Vlahii au fost intodeauna un element stabilizator in Serbia. Autoritatile au avut un comportament incorect, care urmareste asimilarea nostra. Nu cerem mai mult decat alte minoritati. In secolul XXI nu se mai poate pune problema ca acum un secol”, a spus Lazic. Din 1833, cand sarbii au ocupat Timocul, au dus o politica concertata de deznationalizare. Romanii au pierdut chiar si privilegiile pe care le-au avut sub stapanirea otomana, au pierdut scoli si biserici construite chiar de ei. In prezent, Belgradul a trecut la crearea unei diversiuni, incercand sa creeze o separare artificiala vlah-roman. In limba lor vlahii isi spun „ruman”. Folosirea termenului de vlah, aplicat de autoritati, creaza confuzie pentru ca vlahii sunt numiti si aromanii din Albania, Macedonia, Grecia, sau istroromanii din Croatia.
In acelasi timp, Bucurestiul, si in special MAE si Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni refuza sa intervina pe langa autoritatile sarbe, motivand ca ar putea strica „bunele relatii cu Serbia”.




Niciun comentariu:

"Pentru românii de aici, este clar că Serbia este patria lor. Totuşi, ţara de origine, care în sensul etnografic etnolingvistic spiritual şi istoric sintetizează existenţa şi moştenirea antropologică a românilor este România ca singura istorică VALAHIA. Lucrul acesta nu le convine multora incluzând şi anumiţi români. De altminteri când ne identificăm etnic, dacă este fizic sau duhovnic sau în ambele categorii."

Dragomir Draghici din BOR (Timocul "sarbesc" )


„Individul, pentru a putea fi un bun politician, trebuie să aibă un caracter puternic, de nezdruncinat, autoritate, să fie capabil de a spune ”nu”, de a contrazice, de a pune obstacole, de a provoca ura, căci asta este natura politicii. Cineva care caută cu orice preţ să câştige simpatia tuturor, să fie flatat, să evite coflictele, are încă multe de învăţat pentru a fi capabil de a conduce un partid politic cu pretenţii” — Zoran Đinđić (1 August 195212 Martie 2003) Prim Ministru al Serbiei intre 25 ianuarie 2001 - 12 martie 2003.

Stema TRIBALIEI

Stema TRIBALIEI

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000