TRIBALIA

TRIBALIA

Lista mea de bloguri

  • Hello world! - WordPress へようこそ。これは最初の投稿です。編集もしくは削除してブログを始めてください !
    Acum 7 ani
  • - Тимошко въстание Доброволци-участници в четите и доброволческата бригада на ген. Черняев в Сърбия през 1876 г. имало много доброволци от гр. Видин и видинск...
    Acum 8 ani

miercuri, 16 aprilie 2008

Interpelare pentru noul ministru de externe pe problema românilor din Timoc

Bucuresti, Romania/Romanian Global News
miercuri, 16 aprilie 2008

Deputatul Dan Horatiu Buzatu a adresat o întrebare noului ministru de externe al României în care vine să amintească de dureroasa problemă a românilor din Timoc. Mai exact, deputatul Buzatu solicită discutarea problemei deschiderii unui consulat la Negotin și deschiderea unui nou punct de trecerea a frontierei la Porțile de Fier ll, între Serbia și România, justificate prin numărul mare de români din regiunea Timocului.

„În ultimul an, am participat la mai multe evenimente organizate de comunitatea românească din Valea Timocului din Serbia.

Printre altele, am aflat cu ocazia diferitelor întâlniri că în regiune trăiesc mai bine de 300.000 de români, în conformitate cu evaluările făcute de organizațiile și asociațiile reprezentative ale etnicilor români.

Dupa cum cunoașteti, și în regiunea Vârșeț trăiesc aproximativ 30.000 de etnici români. Pentru aceștia, la 18 februarie 2005 a fost inaugurat Consulatul General al României, care se găsește chiar în orașul Vârșet.

Cu toate acestea, românilor din localitățile de pe Valea Timocului le este greu să apeleze la serviciile oferite de Consulat, în special datorită distan/ei care îi separă. În același context aș dori să subliniez că județul pe care îl reprezint în Parlamentul României, Dolj, face parte din Euroregiunea 21, alături de regiunea Vidin din Bulgaria și Zaiecear din Sebia. În această euroregiune, populația este majoritar românească, existând numeroase cazuri în care aceiași familie are membri în fiecare dintre cele trei țări.

Pornind din cele arătate mai sus, vă adresez următoarele întrebări:

1. Considerați necesară deschiderea unui al doilea consulat și la Negotin, pentru ca și comunitatea românească din Valea Timocului să poată beneficia în condiții optime de serviciile personalului consular?

2. Este posibilă deschiderea unui nou punct de frontieră în localitatea Porțile de Fier II, pentru înlesnirea circulației în interiorul Euroregiunii 21 ?”

Deputatul doljean solicită ministrului Lazăr Comanescu răspuns scris la întrebarea sa.

Niciun comentariu:

"Pentru românii de aici, este clar că Serbia este patria lor. Totuşi, ţara de origine, care în sensul etnografic etnolingvistic spiritual şi istoric sintetizează existenţa şi moştenirea antropologică a românilor este România ca singura istorică VALAHIA. Lucrul acesta nu le convine multora incluzând şi anumiţi români. De altminteri când ne identificăm etnic, dacă este fizic sau duhovnic sau în ambele categorii."

Dragomir Draghici din BOR (Timocul "sarbesc" )


„Individul, pentru a putea fi un bun politician, trebuie să aibă un caracter puternic, de nezdruncinat, autoritate, să fie capabil de a spune ”nu”, de a contrazice, de a pune obstacole, de a provoca ura, căci asta este natura politicii. Cineva care caută cu orice preţ să câştige simpatia tuturor, să fie flatat, să evite coflictele, are încă multe de învăţat pentru a fi capabil de a conduce un partid politic cu pretenţii” — Zoran Đinđić (1 August 195212 Martie 2003) Prim Ministru al Serbiei intre 25 ianuarie 2001 - 12 martie 2003.

Stema TRIBALIEI

Stema TRIBALIEI

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000