TRIBALIA

TRIBALIA

Lista mea de bloguri

  • Hello world! - WordPress へようこそ。これは最初の投稿です。編集もしくは削除してブログを始めてください !
    Acum 4 ani
  • - Тимошко въстание Доброволци-участници в четите и доброволческата бригада на ген. Черняев в Сърбия през 1876 г. имало много доброволци от гр. Видин и видинск...
    Acum 6 ani

duminică, 20 aprilie 2008

ROMÂNI UNIȚI din Serbia - dr Predrag Balaşevici


Individul, pentru a putea fi un bun politician, trebuie să aibă un caracter puternic, de nezdruncinat, autoritate, să fie capabil de a spune ”nu”, de a cotrazice, de a pune obstacole, de a provoca ura, căci asta este natura politicii. Cineva care caută cu orice preţ să câştige simpatia tuturor, să fie flatat, să evite coflictele, are încă multe de învăţat pentru a fi capabil de a conduce un partid politic cu pretenţii” — Zoran Đinđić (1 August 195212 Martie 2003) Prim Ministru al Serbiei intre 25 ianuarie 2001 - 12 martie 2003.


La doua săptămâni după sfinţirea pietrei de temelie a Bisericii Ortodoxe Române Sf Niceta de Remesiana de la Mălainița, zece organizații vlaho - române din Serbia de Nord-est (Partide și ONG românești) au semnat la Bor să meargă împreună la alegerile parlamentare și locale pe o listă unică sub numele ”Români uniți din Serbia - dr Predrag Balașevici”. Contractul de listă unică a fost semnat de: Partia democrată a rumânilor din Serbia - (PDRS) cu sediul la Bor, Partia democrată a vlahilor (rumânilor) - (PDV(R)) cu sediul la Nigocin, Rumânii Serbiei democrate (RDS) cu sediul la Cuceva, Societatea românilor - valahilor “Traian” (SR-V “Traian”) din Cladova, Comunitatea rumânilor Paul Matei (CR Paul Matei) din Petrovaț la Mlava, Asociația pentru cultura vlahilor - românilor Curcubeul (Curcubeul) din Zaicer, Inițiativa culturală românească (ICR) din Jagobița, Asociația pentru cultura vlahilor - românilor Ariadnae Filum (AF) din Bor, Asociaţia pentru limbă, cultură şi religia a rumânilor de pe Valea Moravei (ARVM) din Ciupria și Federația românilor din Serbia (FRS) cu sediul la Nigocin.

De pe site-ul MAE (http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=35669&idlnk=2&cat=4) am aflat că în perioada 6-7 aprilie 2008 secretarul de stat coordonator al Departamentului pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, domnul Mihai Gheorghiu, a efectuat o vizită în Republica Serbia, cu acest prilej participând la inaugurarea noului sediu al biroului teritorial al Comunităţii Românilor din Serbia ( CRS ) din comuna Alibunar, unde 32% din populaţie o reprezintă etnicii români. Clădirea în care va funcţiona filiala CRS a fost achiziţionată cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni şi renovată cu fondurile alocate de către autorităţile provinciei Voivodina.

La sediul central al Comunităţii Românilor din Serbia aflat în oraşul Vârşeţ, a avut loc o întâlnire cu conducerea organizaţiei, care a prezentat activitatea desfăşurată pe parcursul anului 2007. Secretarul de stat Mihai Gheorghiu a apreciat rezultatele demersurilor făcute de către CRS pentru afirmarea identităţii comunităţii româneşti din Serbia, ceea ce poate constitui un model şi pentru alte organizaţii reprezentative ale etnicilor români din vecinătatea României.

În prezenţa unor înalţi ierarhi din România şi a Prea Sfinţiei Sale Daniil, Episcop al Episcopiei Dacia Felix pentru românii ortodocşi din Serbia, a fost oficiată slujba pentru punerea pietrei de temelie la biserica din localitatea Mesici, unde populaţia de origine română este majoritară.

Spre “disperarea gazdelor”, Secretarul de stat Mihai Gheorghiu i-a acordat jurnalistei Ramona Băluțescu următorul interviu:

R.B.: -De ar fi să vă limitaţi la puţine cuvinte, cum vi se pare viaţa unui român din Voivodina?

M.G.: -Românii din Voivodina se bucură de o situaţie preponderent pozitivă. Au bune legături cu ţara şi se mişcă în ambele direcţii.

R.B.: -În ce priveşte trimiterea de bani spre românii din Serbia, românii din Timoc spun că Departamentul nu le aprobă proiectele şi nu îi susţine cu nimic. Cum comentaţi acest lucru?

M.G.: -Cum altfel decât că reprezintă o apreciere complet falsă? Departamentul a sprijinit si proiecte ale asociaţiilor din Timoc .[În 2005! În 2006 au purtat corespondență, le-au spus să înceapă proiectul cu Timoc Press, să se împrumute că le trimite banii, dar la sfârșitul lui 2006 le-a trimis o scrisoare că nu mai sunt bani, lăsându-i cu ochii în soare! Și nu era vorba decât de 10-15.000 € !n.n.] Procesul de evaluare a arătat o foarte slabă calitate a proiectelor, astfel încât cerem rezultate concrete celor care aplică. [Orice român de bună credință poate accesa : http://www.timocpress.info/ să vadă rezultatele concrete precum și calitatea proiectului! n.n.]

R.B.: -Adică nu oferiţi finanţări decât celor care „au făcut ceva până acum”?

M.G.: -Finanţările noastre sunt deschise tuturor, cu o condiţie reală, cea a rezultatelor. Ne referim la cele de după derularea proiectului.

R.B.: -Asta sună a cerc vicios. Nu le daţi oamenilor bani că nu au rezultate pe care le-ar avea, având bani?

M.G.: -Ne referim la rezultatele de după. La sfârşitul proiectului trebuie să existe rezultate concrete.

R.B.: -În Negotin, în septembrie 2007, la sfinţirea primei troiţe a românilor, s-a cerut demisia dumneavoastră pe motiv că trataţi cu nepăsare această zonă cu aproximativ 300.000 de români.

M.G.: -Noi nu tratăm cu nepăsare nimic. Acestea sunt aprecieri subiective, nu doresc să le comentez. Rezultatele arată care e cartea noastră de vizită. [Chiar așa! Nu numai că n-a venit, dar nici n-a trimis măcar un reprezentant al Departamentului! Asta e “cartea de vizită” a domniei sale! n.n.]

R.B.: -N-aţi participat la acel eveniment, important pentru românii din Serbia de Răsărit, şi nici la cel din 8 martie, anul acesta, când s-a pus piatra de temelie pentru biserica a doua din Timoc. Nici la alte evenimente importante, care vizează zona. Când aţi fost ultima dată în Timoc?

M.G.: -Acestea sunt lucruri independente de mine, ţin de agenda Departamentului. [Sau de valoarea diurnei? Europa Occidentală a fost pe agendă! Dar și valoarea diurnei a fost mai substanțială!n.n.] Avem contacte, constant, cu preotul Boian Alexandrovici. Chiar şi decorarea lui a fost făcută la sugestia Ministerului de Externe...

R.B.: -...recte a ambasadorului nostru de la Belgrad, Ion Macovei, nu-i aşa?

M.G.: -N-are importanţă de unde a pornit. Instituţia e Ministerul Afacerilor Externe.

R.B.: -Totuşi, nu mi-aţi răspuns. Când aţi fost ultima dată în Timoc?

M.G.: -De fapt, ultima vizită va fi chiar azi, după terminarea vizitei în Voivodina.

R.B.: -Vorbesc de vizite deja întâmplate.

M.G.: -Ultima vizită, cu o întâlnire a reprezentanţilor comunităţii, a fost în 2006 (N.n.: ulterior, secretarul de strat revine şi îmi spune că, de fapt, este vorba de 2005). De aici merg direct acolo.

R.B.: -Comunităţile româneşti spun că i-aţi lăsat în situaţii penibile. Având proiecte aprobate de Departament, n-au primit, totuşi, bani la timp. La Gyula, în Ungaria, s-au aprobat nişte bani pentru un proiect, s-a spus că ei vor veni, doamna care conducea proiectul pentru comunitatea română de acolo s-a împrumutat de bani ca să acopere suma care nu venea de la dumneavoastră şi care sumă a ajuns extrem de târziu. Cum de există astfel de situaţii?

M.G.: -Asta este o situaţie diferită. La sfârşitul anului trecut, fondurile Departamentului au fost insuficiente. Bugetul e cel care e, limitat. Cu toate acestea, toate sumele au fost onorate, chiar dacă cu întârziere.

Îi mulţumesc, fugim iar, de data aceasta spre Mesici, după nişte înţepături cordiale primite din partea gazdei, ca semn de solidaritate cu secretarul de stat.

Continua comunicatul M.A.E.: „La Zaicear, demnitarul român s-a întâlnit cu reprezentanţii biroului teritorial al CRS din localitate. Au fost discutate aspecte referitoare la activităţile desfăşurate până în prezent, fiind subliniat faptul că minorităţile naţionale reprezintă o punte de comunicare între cele două state, iar asigurarea respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii naţionale, în special asigurarea accesului la educaţie în limba maternă şi a dreptului la serviciu religios în limba maternă este un angajament asumat de statul sârb prin instrumente bilaterale şi multilaterale.

Secretarul de stat Mihai Gheorghiu s-a întâlnit la Mălainiţa cu preotul Boian Aleksandrovici, protopop al Daciei Ripens. A fost subliniată cu acest prilej importanţa asigurării libertăţii religioase a românilor din Valea Timocului şi a dreptului lor la serviciu religios în limba maternă.”

Și asta a fost tot! În condițiile în care, 8 ONG-uri și 2 Partide ale Românilor din Timoc participa pentru prima data pe o lista comuna ca ROMANI UNITI la alegerile parlamentare si locale de pe 11 mai! Măria Sa Mihai Gheorghiu n-a putut să se vadă macar cu reprezentanții autentici ai romanilor din Timoc! Aceasta desconsiderare din partea unui reprezentant al Guvernului Romaniei, nu-l descalifica doar pe el ci intreg Guvernul Romaniei!

Dar cine e acest ipochimen?

Iata ce aflam dintr-un articol din Romanian Global News intitulat : Pe cine protejeaza Tariceanu in MAE?

Mihai Gheorghiu este seful Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, departament din cadrul Ministerului de Externe. Romanul mort in Polonia ca si alti romani aflati in inchisori sau in situatii disperate prin diverse colturi ale lumii sunt « romani de pretutindeni » care ar fi trebuit sa intre in grija acestui Departament din MAE. Numele lui Gheorghiu nu a fost pomenit de nimeni in acest scandal pentru ca tinta era Cioroianu. Vina lui a fost clara si vizibila. Insa la fel de clara si vizibila este si vina secretarului de stat Gheorghiu. Cioroianu a avut cel putin demnitatea sa-si asume greseala. Gheorghiu nu.

Starea jalnica a comunitatilor romanesti din Timoc, Ucraina, Macedonia, Albania, Bulgaria, Ungaria sau Grecia (si aici vorbim de comunitati romanesti autohtone nu de emigratie) se datoreaza managementului absolut dezastuos intretinut de Gheorghiu si a marionetelor lui de la conducerea acestui departament. Exemplele cele mai invocate in presa ca cele privind romanii din Timoc sau situatia la fel de dramatica a romanilor din regiunea Odesa din Ucraina, pot fi completate cu situatia dramatica a aromanilor din Albania.« Meritele » lui Gheorghiu nu se opresc insa aici, ele se extind ca si competentele DRRP si asupra emigratiei. Si aici Gheorghiu a reusit sa faca sa se aleaga praful de imaginea Romaniei si asa terfelita de presa din Italia sau Marea Britanie. Dupa promisiuni si uneori contracte semnate ce au facut ca asociatii romanesti din Italia si Germania sa cheltuie sume importante de bani pe actiuni culturale sau de promovare a valorilor romanesti, Gheorghiu a « uitat » sa le mai dea banii. Au urmat memorii pe la Presedintie si Guvern in care bietii oameni, intrati la datorii pe promisiunile statului roman (admitand absurdul ca Gheorghiu ar putea reprezenta statul roman!), se plangeau ca au facut datorii la banci pentru actiunile organizate, imaginea statului roman terfelita in cadrul comunitatilor romanesti, odata in plus si scandal. Cam atat a reusit sa genereze echipa care conduce DRRP-ul in 2007. Solutia a fost ca din bugetul pe 2008 sa se achite datoriile catre asociatii contractate in 2007. Este pentru prima oara in istoria acestui departament cand se intampla asa ceva. Ce se va intampla cu proiectele din 2008 ? Acestea vor fi reduse la maximum, fiind acordate finantari doar clientilor politici ai lui Gheorghiu. Sau ai altora...”

Declaratiile acestui individ de la mijlocul lunii noiembrie 2007 in cazul cunoscutei actrite Laura Vasiliu, agresata de jandarmii italieni ce o confundasera cu o traficanta, pot fi urmarite la adresa: http://www.youtube.com/watch?v=DUSX_RjN6Dc care are titlul: secretarul de stat mihai gheorghiu o ia pe ulei!

Viața merge înainte pentru Românii din Timoc și fără sprijinul moral al lui Gheorghiu. Am vizionat câteva clipuri electorale ale Românilor Uniți din Sârbia. Sunt de un dramatism extraordinar. Iata câteva din ele:

Câți o să fim pe unsprezeșe mai? Pomeniți-vă, Fă șeva de tine și de locul unde trăiești! Ieși și glăsuie! Românii s-au împreunat! ”

KOLIKO ĆE NAS BITI 11,MAJA? PROBUDISE, URADI NEŠTO ZA ISTOCNU SRBIJU! IZAĐI I GLASAJ! UJEDINJENI VLASI SRBIJE!

Lumea va uita, dar Dumnedzău NU! Nu pierdeți șansa! Să arătăm că încă mai suntem! Să arătăm că pucem! Românii s-au împreunat ”

LJUDI CE ZABORAVITI, ALI BOG NEĆE! NE PROPUŠTAJ ŠANSU ! POKAŽI DA POSTOJIMO, POKAŽI DA MOŽEMO ! UJEDINJENI VLASI SRBIJE!

Până acuma am glăsuit de alții, am ajutat pe alții! Acuma a venit vreamea să glăsuim ge noi, să arătăm că încă suntem, să arătăm că pucem! Românii s-au împreunat!”

DO SADA SMO UVEK GLASALI ZA DRUGE! PODRŽAVALI DRUGE! DOŠLO JE VREME! GLASAJ ZA SEBE! POKAŽI DA JESMO! POKAŽI DA MOŽEMO! UJEDINJENI VLASI SRBIJE!

Să le urăm succes la alegeri Românilor din Timocul sârbesc și să sperăm că vom auzi și de bine!

Christian

Niciun comentariu:

"Pentru românii de aici, este clar că Serbia este patria lor. Totuşi, ţara de origine, care în sensul etnografic etnolingvistic spiritual şi istoric sintetizează existenţa şi moştenirea antropologică a românilor este România ca singura istorică VALAHIA. Lucrul acesta nu le convine multora incluzând şi anumiţi români. De altminteri când ne identificăm etnic, dacă este fizic sau duhovnic sau în ambele categorii."

Dragomir Draghici din BOR (Timocul "sarbesc" )


„Individul, pentru a putea fi un bun politician, trebuie să aibă un caracter puternic, de nezdruncinat, autoritate, să fie capabil de a spune ”nu”, de a contrazice, de a pune obstacole, de a provoca ura, căci asta este natura politicii. Cineva care caută cu orice preţ să câştige simpatia tuturor, să fie flatat, să evite coflictele, are încă multe de învăţat pentru a fi capabil de a conduce un partid politic cu pretenţii” — Zoran Đinđić (1 August 195212 Martie 2003) Prim Ministru al Serbiei intre 25 ianuarie 2001 - 12 martie 2003.

Stema TRIBALIEI

Stema TRIBALIEI

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000