TRIBALIA

TRIBALIA

Lista mea de bloguri

  • Hello world! - WordPress へようこそ。これは最初の投稿です。編集もしくは削除してブログを始めてください !
    Acum 7 ani
  • - Тимошко въстание Доброволци-участници в четите и доброволческата бригада на ген. Черняев в Сърбия през 1876 г. имало много доброволци от гр. Видин и видинск...
    Acum 8 ani

joi, 17 iulie 2008

DOUA CALDE, UNA RECE !!!

Primii de la inimosul Lucian Marina, președintele preşedintele Societăţii de Limba Română din Voivodina, alias Academia de Ştiinţă a Românilor din Serbia vestea că la Petrovaţ, pe Mlava - Ziua de miercuri 2 iulie 2008 va rămâne înscrisă cu litere de aur în cronica vieţii social-politice, culturale şi spirituale a românilor din Serbia de Răsărit.

De ce?

Pentru că „în această zi, în sala arhiplină a Căminului Cultural din Petrovaţ pe Mlava a fost pus în scenă, în premieră, spectacolul de teatru în limba română, cu piesa ,,Muma Pădurii”. Autorul şi regizorul acestui spectacol istoric pentru românii timoceni este Vesna Stankovici a lu’ Măriţoni, româncă originară din orăşelul de pe râul Mlava.”

Vesna Stankovici, o bună cunoscătoare a superstiţiilor încă prezente la românii timoceni şi a făpturilor supranaturale din mitologia românească care, așa cum s-a menționat, a semnat scenariul şi regia spectacolului cu piesa ,,Muma Pădurii”, primul spectacol în limba română, prezentat de românii din Sudul Dunării, (pe care sârbii îi numesc vlahi) împreună cu Lepomir Ivković sunt actori emeriți ai Teatrului Naţional din Belgrad și au fost secondați de tinerii lor colegi Dušica Novaković şi Zoran Pajtić.

Pe lângă românii băștinași, care au umplut până la refuz sala Căminului Cultural din Petrovaț pe Mlava, invitați de onoare au fost Excelenţa sa Ion Macovei, ambasadorul României la Belgrad, Lucian Marina, preşedintele Societăţii de Limba Română din Voivodina, alias Academia de Ştiinţă a Românilor din Serbia, Jivorad Lazici, preşedintele Consiliului Naţional al Românilor din Serbia (de Răsărit), cu sediul la Bor, Duşan Pârvulovici, directorul Federaţiei Rumânilor din Sârbie și Iviţa Glişici, preşedintele Iniţiativei Culturale a Românilor din Serbia.

A doua veste importantă pentru românii din Timocul „sârbesc”, am primit-o de la Cladova. Astfel, duminică 06.07.2008 a fost transmisă, pe postul Televiziunii locale Cladova, prima emisiune în limba română, primul invitat fiind prim-vicepreședintele Consiliului Național al Minorității Naționale Române, dl dr.Draghișa Costandinovici-Traian care, cu acest prilej, a vorbit despre românii din Serbia de N-E și despre lansarea cărții domniei sale intitulată „ROMÂNII DIN NORD-ESTUL SERBIEI ÎNTRE ANII 1804-1948”. Aceasta face parte din proiectul „Transparența în viața și obiceiurile românilor”, elaborat si depus la Ministerul Culturii al Republicii Serbia de către RTV-Cladova, după avizarea de către Consiliul Național al Minorității Naționale Române cu sediul la Cladova. Programele constau din emisiuni de știri ce se pot viziona în week-end (sâmbăta și duminica) la orele 17,00 timp de 10 minute și din emisiuni tematice programate o data pe lună (duminica) între orele 14,30-15,00 timp de 30 de minute.
Deasemenea la „RADIO DJERDAP” - Cladova a fost elaborat și aprobat proiectul „Bună ziua prieteni”, prin care emisiuni în limba română au început de marți 1 iulie 2008. Proiectul consta în difuzarea de știri zilnic de la orele 18,00 timp de zece minute, iar o dată pe săptămână, duminica, timp de o oră se emite rezumatul știrilor. Sunt difuzate de asemenea emisiuni din domeniul agriculturii între orele 10,00 – 11,00 și emisiuni folclorice intitulate „Perla Românească”.
Ideea și contribuția inițială pentru elaborarea proiectelor amintite aparține Societății Românilor – Valahilor „TRAIAN” cu sediul în Cladova și Biroului teritorial coordonator al CNR-ului din Cladova.

Cele doua vești importante pentru păstrarea identității naționale a Românilor din Tribalia Occidentală –Timocul „sârbesc”, mi-au adus aminte îndemnul lui Zavisa Jurj, făcut la 8 martie 2008, la Malainița, cu ocazia sfințirii pietrei de temelie a celei de-a doua biserici românești:

„Fraților trebuie să lucrăm mai mult, știți cum zice la noi la sat, “vorba multă, sărășie goală”, trebuie să lucrăm. Mulți demnitari români au trecut prin Valea Timocului, medii care să ne vadă, cum se zice, hainele, drumul, multe povești, puțin sprijin la românii din valea Timocului.
Aseară am fost în comuna Bolievaț, satul Podgoraț, sat mare. Acolo copiii [români] vorbesc sârbeaște. În toate părțile, copiii noștri vorbeasc sârbeaște. De-am putea să schimbăm asta, de-am putea să fim ce suntem aicea, să fim rumâni, trebuie să lucrăm ceva, cum lucră Boian aicea, fiecare în felul lui: de-ale în politică, de-ale în cultură, de-ale dacă se ocupă cu bisearecă să facă câte ceva și să vorbească despre aia ce face! Nu trebuie să fim rumâni numa așa cum zisei, numai de zi mare, două ori pe an, trei, cinci, când ne întâlnim cu domnul Ambasador, când ne întâlnim cu nu știu care, că vine președintele României în Serbia sau când părinții noștri ne adună la un așa loc sfânt, trebuie să fim rumâni prin aia ce lucrăm toata ziua și la prânz și la cină, să fim români în casa noastră, să vorbim românește, în satul nostru, în orașul nostru în care trăim. Sunt mulți care zic: Eu sunt român, dar nu pot pentru că asta că am probleme... Oricum viața omului e făcută cu multe probleme, tot natul trebuie să-și rezolve problemurile și să lucre ceva pentru problema noastră.”

Deci iată că în politică, inițiativa de a merge ca români uniți în alegeri a dus la câștigarea a 13 mandate de „Consilieri români” în mai multe localități, s-au mișcat și în cultură, prin spectacolul în limba română de la Petrovaț pe Mlava și prin proiectele care au permis ca la o televiziune locală și la radioul local să se vadă și să se audă vorbă românească!

Iar în privința bisericii...apăi ceea ce a făcut părintele Boian de la Malainița, aș putea zice că a fost începutul a ceea ce a urmat („La început a fost CUVÂNTUL...)

Și când mă gândesc că tot ceea ce au obținut a fost prin propriile mijloace și cu sprijinul, mai mult moral, al societății civile din România sau pur și simplu al românilor din România (clerici, jurnaliști, doi – trei deputați) care, după ce i-au cunoscut, le-a intrat la inimă și nu le-au mai ieșit!

Din păcate guvernul României prin instituția pompos numită „Departamentul pentru Relații cu Românii de Pretutindeni” a avut o implicare care se apropie de ZERO!

Singura institutie politică ce s-a implicat a fost instituția Președintelui României prin Președintele Băsescu personal!

Ei... și când totul părea că se așează pe un curs firesc, pe care l-a luat Serbia după victoria pro-europeanului Boris Tadici (cu sprijinul neprecupețit al romanilor timoceni, al căror vot i-au asigurat diferența în plus față de filorusul naționalist Nicolici) și a forțelor politice pro-europene după „parlamentare” și „locale”, primesc un mesaj de la neobosita Ramona din Timisoara:

„Uita-te aici:

http://ioskap.blogspot.com/2008/07/preotul-vlah-boian-alexandrovici-va-fi.html

Ce naiba e cu asta???”

Dau clic pe adresa trimisă si ce vad? Iosif Buble, jurnalist la „Antene” anunta ca „Preotul vlah Boian Alexandrovici va fi „caterisit” de Biserica Ortodoxa Sârbă” !!!

Hopa!!! Propravoslavnicii sârbi s-au luat după „Noii Stilisti” din BOR!

Christian

Niciun comentariu:

"Pentru românii de aici, este clar că Serbia este patria lor. Totuşi, ţara de origine, care în sensul etnografic etnolingvistic spiritual şi istoric sintetizează existenţa şi moştenirea antropologică a românilor este România ca singura istorică VALAHIA. Lucrul acesta nu le convine multora incluzând şi anumiţi români. De altminteri când ne identificăm etnic, dacă este fizic sau duhovnic sau în ambele categorii."

Dragomir Draghici din BOR (Timocul "sarbesc" )


„Individul, pentru a putea fi un bun politician, trebuie să aibă un caracter puternic, de nezdruncinat, autoritate, să fie capabil de a spune ”nu”, de a contrazice, de a pune obstacole, de a provoca ura, căci asta este natura politicii. Cineva care caută cu orice preţ să câştige simpatia tuturor, să fie flatat, să evite coflictele, are încă multe de învăţat pentru a fi capabil de a conduce un partid politic cu pretenţii” — Zoran Đinđić (1 August 195212 Martie 2003) Prim Ministru al Serbiei intre 25 ianuarie 2001 - 12 martie 2003.

Stema TRIBALIEI

Stema TRIBALIEI

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000