TRIBALIA

TRIBALIA

Lista mea de bloguri

  • Hello world! - WordPress へようこそ。これは最初の投稿です。編集もしくは削除してブログを始めてください !
    Acum 7 ani
  • - Тимошко въстание Доброволци-участници в четите и доброволческата бригада на ген. Черняев в Сърбия през 1876 г. имало много доброволци от гр. Видин и видинск...
    Acum 8 ani

sâmbătă, 25 octombrie 2008

FALSA CATERISIRE A PARINTELUI BOIAN

O veche zicală românească zice: Cine a mai văzut cal verde și sârb cu minte! Pentru că așa am putea cataloga decizia de caterisire a unui preot pe care nu l-a hirotonit. Dar se pare ca trăim într-o lume a absurdului iar Sârbia a devenit Absurdistan.

Și cum să socotim faptul că vineri, în ziua în care a primit decizia definitivă de caterisire” din partea bisericii ortodoxe sârbești, părintele Boian a mers la Belgrad, unde s-a întâlnit cu premierul României, dl Călin Popescu Tăriceanu aflat în vizită oficială în Sârbia. Întâlnire fără urmări, pe premierul României neinteresându-l soarta preotului român din Sârbia decorat de președintele României cu MERITUL CULTURAL în grad de comandor, după cum aflăm din comunicatul dat de guvern la reîntoacerea în țară a primului ministru.

Adevărul este că cei care au furat bisericile românilor din Timoc, au fost sârbii venetici care au alungat și pe preoții români băștinași. Ori, până la venirea sârbilor în 1833, zona Timocului, acum sârbesc, cu populație majoritară românească, a depins ecleziastic de episcopia Râmnicului. Domnii Țării Românești au ctitorit zeci de biserici și mânăstiri în Timoc, toate fiind luate de Biserica Ortodoxă Sârbă. Pentru a șterge elementul românesc din zonă, de la sfârșitul secolului al XIX-lea s-a interzis botezul copiilor români cu nume românești. Au alungat învățătorii români și au închis școlile românești. Deși la început îi numeau români (erau 1/6 din populația Serbiei), în 1906 apărând la Belgrad cartea lui Tihomir Georgevici, PRINTRE ROMÂNII NOȘTRI, mai târziu s-au răzgândit și i-au numit VLAHI, adică altceva decât români!

Tragedia Românilor din Timoc este atât de mare, încât au ajuns să-și facă pomană de vii, după cum arată cunoscutul etnolog Păun Durlici din Maidanpec în filmul EU MORTUL, realizat în 2005-2006!

Părintele Boian, născut la Negotin, cu părinții și bunicii români din Malainița, a reactivat biserica ortodoxă română Dacia Ripensis, fiind hirotonit preot de Episcopul român Daniel de Vârșeț și a construit o biserică în curtea sa de la Mălainița! Singura în care se slujește în limba română, la o populație de 45.000 de suflete oficial, pentru că în realitate românii sunt de aproape 10 ori mai numeroși (trăiesc în 154 de sate și 22 orașe!)

Și mă întreb, cum a putut Justin, episcopul sârb de Negotin să-l caterisească, când nu l-a hirotonit?

Ori în decizia de "caterisire" i se impută tocmai faptul că a fost hirotonit de Biserica Ortodoxă Română (nu de Biserica Ortodoxă Sârbă) și faptul că slujeste în limba română!

Păi, mă întreb, cum ar fi ca Biserica Ortodoxă Română să caterisească preoții sârbi din România, pentru că au fost hirotoniți de Biserica Ortodoxă Sârbă și pentru că țin slujbele în sârbă?! Și cum ar fi să înceapă cu episcopul sârb Lukian de Timișoara?

Christian

PS:

Asteptăm cu interes ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Niciun comentariu:

"Pentru românii de aici, este clar că Serbia este patria lor. Totuşi, ţara de origine, care în sensul etnografic etnolingvistic spiritual şi istoric sintetizează existenţa şi moştenirea antropologică a românilor este România ca singura istorică VALAHIA. Lucrul acesta nu le convine multora incluzând şi anumiţi români. De altminteri când ne identificăm etnic, dacă este fizic sau duhovnic sau în ambele categorii."

Dragomir Draghici din BOR (Timocul "sarbesc" )


„Individul, pentru a putea fi un bun politician, trebuie să aibă un caracter puternic, de nezdruncinat, autoritate, să fie capabil de a spune ”nu”, de a contrazice, de a pune obstacole, de a provoca ura, căci asta este natura politicii. Cineva care caută cu orice preţ să câştige simpatia tuturor, să fie flatat, să evite coflictele, are încă multe de învăţat pentru a fi capabil de a conduce un partid politic cu pretenţii” — Zoran Đinđić (1 August 195212 Martie 2003) Prim Ministru al Serbiei intre 25 ianuarie 2001 - 12 martie 2003.

Stema TRIBALIEI

Stema TRIBALIEI

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000