TRIBALIA

TRIBALIA

Lista mea de bloguri

  • Hello world! - WordPress へようこそ。これは最初の投稿です。編集もしくは削除してブログを始めてください !
    Acum 7 ani
  • - Тимошко въстание Доброволци-участници в четите и доброволческата бригада на ген. Черняев в Сърбия през 1876 г. имало много доброволци от гр. Видин и видинск...
    Acum 8 ani

joi, 2 octombrie 2008

VIZITA LA ROMANII DIN BULGARIA SI SERBIA




În perioada 25-28 septembrie 2008, o delegație a Comunității Elene din București condusă de dl Mihai Stanciu, a efectuat o vizită la Românii din Bulgaria la invitația dlui dr. Ivo Gheorghief, Președintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria. Au fost vizitate localități românești de pe malul drept al Dunării, precum și patru localități românești de lângă Vidin.

Sâmbătă 27 septembrie 2008, delegația Comunității Elene, împreună cu o delegație a Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria condusă de dl dr Ivo Gheorghief s-au deplasat în Serbia la invitația dlui Dușan Pârvulovici și a părintelui Boian Alexandrovici parohul Bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril“, protopop de Dacia Ripensis, pentru a fi alături de românii timoceni la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci pe stil vechi.

Delegațiile au participat la slujba oficiată la Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Mălainița de protopopul de Dacia Ripensis, părintele Boian Alexandrovici, ctitorul singurei biserici ortodoxe de pe Valea Timocului unde se slujește în limba română. În continuare, delegatiile s-au deplasat impreună cu numeroșii români timoceni prezenți, la troița ridicată în urmă cu un an în localitatea Sărmanovăț.

Cea mai mare delegație a fost cea din Județul Timiș, corul mixt din Ghiroda, formație corală al cărei suflet este părintele Ion Mermeze, părintele Adrian Boba de la Deta, precum și reprezentanți ai Institutului Intercultural Timișoara în frunte cu neobositul Eugen Gherga.

De la Turnu Severin a participat dl Florian Copcea iar de la Craiova dl profesor Tudor Nedelcea, președintele Fundației Scrisul Românesc, dl Dan Lupescu, director fondator al Publicației culturale LAMURA, dl Traian Bărbulescu, directorul TVR Craiova, iar de la Calafat, cunoscutul cantautor Dan Vana, director adj. pt subredacția Calafat a Radio Craiova.

Din partea Ambasadei României la Belgrad a participat dl Gabriel Andrei, atașat cultural.

De la București, în afara de membrii comunității elene, de subsemnatul (ca persoana particulara) și de reprezentanți ai organizației neguvernamentale Noua Dreaptă, care au facut o importanta donație de carte românească, nu a participat nici o oficialitate. Nici de la DRRP-ul păstorit de liberalul Mihai Gheorghiu și nici de la Ministerul Culturii și Cultelor, pastorit de liberalul Adrian Iorgulescu!

Făra să vreau îmi aduc aminte de alte vremuri, cu peste opt ani în urmă: în 2000, la a III-a ediție a Festivalului Internațional de cantece și dansuri românești din Balcani, Rabova-Vidin, a participat, alături de Secretarul de Stat dl Viorel Badea, pe cheltuiala proprie și Ministrul Culturii dl. Ion Caramitru, care a electrizat prin discursul său spectatorii români dar și bulgari din Vidin. Din păcate, guvernul socialist al lui Adrian Nastase i-a dat uitării, iar guvernul liberal al lui Călin Popescu Tăriceanu se pare ca nici n-a auzit de românii din cele două Timocuri!

Mi-a făcut plăcere să reîntâlnesc prietenii români din Timocul sârbesc, pe Dușan Pârvulovici, Predrag Balașevici, Ivița Glisici venit împreună cu frumoasa sa soție, dna Iasmina, Zavisa Jurj, precum și Iovan Petrovici, preşedintele Asociaţiei Culturale „Valea Timocului”, dar și pe diaconul Iel Bobul ce slujește în românește românilor de pe Valea Moravei.



Niciun comentariu:

"Pentru românii de aici, este clar că Serbia este patria lor. Totuşi, ţara de origine, care în sensul etnografic etnolingvistic spiritual şi istoric sintetizează existenţa şi moştenirea antropologică a românilor este România ca singura istorică VALAHIA. Lucrul acesta nu le convine multora incluzând şi anumiţi români. De altminteri când ne identificăm etnic, dacă este fizic sau duhovnic sau în ambele categorii."

Dragomir Draghici din BOR (Timocul "sarbesc" )


„Individul, pentru a putea fi un bun politician, trebuie să aibă un caracter puternic, de nezdruncinat, autoritate, să fie capabil de a spune ”nu”, de a contrazice, de a pune obstacole, de a provoca ura, căci asta este natura politicii. Cineva care caută cu orice preţ să câştige simpatia tuturor, să fie flatat, să evite coflictele, are încă multe de învăţat pentru a fi capabil de a conduce un partid politic cu pretenţii” — Zoran Đinđić (1 August 195212 Martie 2003) Prim Ministru al Serbiei intre 25 ianuarie 2001 - 12 martie 2003.

Stema TRIBALIEI

Stema TRIBALIEI

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000