TRIBALIA

TRIBALIA

Lista mea de bloguri

  • Hello world! - WordPress へようこそ。これは最初の投稿です。編集もしくは削除してブログを始めてください !
    Acum 7 ani
  • - Тимошко въстание Доброволци-участници в четите и доброволческата бригада на ген. Черняев в Сърбия през 1876 г. имало много доброволци от гр. Видин и видинск...
    Acum 8 ani

sâmbătă, 3 ianuarie 2009

INCEPUT DE NORMALITATE (1)

Sfârșitul lui 2008 și începutul lui 2009 poate fi considerat ca un început de normalitate pentru românii din Timoc.

„Scânteia”, daca putem sa o numim asa a fost „Falsa caterisire” de către Biserica Ortodoxă Sârbă a părintelui protopop Boian Alexandrovici, preot hirotonit de Biserica Ortodoxa Română. A fost, pot să spun, „picătura” care a umplut paharul. Biserica Ortodoxă Română, prin cel mai Înalt Ierarh, PreaFericitul Patriarh Daniel, l-a invitat pe Parintele Boian Alexandrovici, parohul Malainiței și protopop de Dacia Ripensis, la cina Sfântului Sinod. Cu aceasta ocazie acesta a putut povesti liber toate greutățile prin care a trecut în ultimii 4 ani de cand a luat hotărârea să construiască pe pământul său prima biserică în care să se slujească în limba străbunilor, după mai bine de 150 de ani de când Biserica Ortodoxa Sârbă a interzis slujbele în limba română în bisericile pe care le luaseră cu japca de la români.

Reacția Sfântului Sinod a fost promtă: În legătură cu situaţia părintelui Bojan Alexandrovici de la Malainiţa (Valea Timocului), Sfântul Sinod consideră invalid actul de caterisire a acestuia de către tribunalul bisericesc al Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timoc, deoarece preotul român nu este cleric al Bisericii Ortodoxe Sârbe. Mai mult, se constată faptul că Episcopia Ortodoxă Sârbă a Timocului nu respectă cele convenite în cadrul Comisiei mixte de dialog a celor două Biserici Ortodoxe, din aprilie 2006 şi anume asigurarea serviciilor religioase în limba română pentru comunităţile româneşti.

Apreciind necesitatea continuării dialogului cu Biserica Ortodoxă Sârbă pentru rezolvarea acestei probleme, Sfântul Sinod l-a împuternicit pe Preasfinţitul Părinte Daniel, Episcop-Locţiitor al Episcopiei Daciei Felix, să intensifice demersurile pe lângă autorităţile bisericeşti şi de stat sârbe cu scopul identificării unor soluţii practice pentru apărarea drepturilor legitime ale românilor din Valea Timocului de a avea preoţi şi slujbe în limba maternă.”

A urmat la 30 octombrie 2008, de ziua Sf. Mc Zenovie episcopul si sora sa Zenovia si a Sf. Ap. Cleopa, donarea din partea PreaFericitului Daniel a veștmântului Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași bisericii românești „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Malainita – Sarbia al carei paroh este Preacucernicul Parinte Boian Alexandrovici, Protopop al Daciei Ripensis, spre a fi cinstit de către creștinii ortodocsi români și sârbi, care întotdeauna au arătat o evlavie deosebită față de Sfânta Cuvioasa Parascheva.

A urmat, apoi, la 8 noiembrie 2008 DECIZIA CHIRIARHALA a PreaSfințitului Daniil Stoenescu, Episcop-locțiitor al Episcopiei Dacia Felix care, în temeiul Hotararii Sfantului Sinod al BOR din 29 oct. 2008 prin care a fost împuternicit a lua legatura cu autoritatile bisericestisi de stat sârbe în perspectiva acordarii si obtinerii dreptului firesc, legal si canonic al romanilor asa numiti valahi, din Sarbia de rasarit de a avea slujba religioasa in limba maternă, l-a numit pe Preacucernicul Parinte Boian Alexandrovici, Protopop al Daciei Ripensis (din Timoc,) in calitatea de Consilier Eparhial si Personal al Său pentru relatiile cu autoritatile de stat si bisericesti sarbe.

PreaFericitul Patriarh Daniel a hotarât, de asemenea că Patriarhia Română va construi biserici din lemn pe care le va transporta în localităţile româneşti din Serbia “Vom construi biserici din lemn sau dintr‑un material rezistent la foc şi le vom amplasa în localităţile sîrbeşti, în care sunt mai mulţi români de‑ai noştri”, iar „episcopul Daniil al Episcopiei Dacia Felix a primit mandat din partea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să aibă grijă, în continuare, de românii de pe Valea Timocului, să‑i viziteze, să le asculte doleanţele, dar să nu slujească în momentul de faţă “pentru a nu‑l supăra pe episcopul Iustin”, din Serbia, care l‑a caterisit pe preotul român Boian Aleksandrovici pentru că oficia în română.”

De asemenea, întrucat românii din Serbia, prin asociaţiile care s‑au întemeiat, şi‑au exprimat dorinţa de a avea slujbă în limba română, Patriarhia Română a rugat să fie identificaţi tineri care să fie trimişi la studii teologice la Bucureşti, ca apoi, întorcîndu‑se în Serbia, să fie hirotonisiţi şi să fie dependenţi canonic de Episcopia de Timoc. Episcopul Daniil a criticat atitudinea europarlamentarilor români, care, la dezbaterea situaţiei minorităţii româneşti din Serbia, desfăşurată pe 1 octombrie la Strasbourg, s‑au arătat dezinteresaţi de soarta românilor lor din această ţară.

Între 21.11.2008 – 01.12.2008 a avut loc Sărbătoarea spiritualităţii româneşti în Valea Timocului care a încheiat Anul European al Dialogului Intercultural, printr-o serie de evenimente menite să promoveze cultura şi spiritualitatea românească din răsăritul Serbiei - între Valea Moravei, Valea Dunării şi Valea Timocului - în mod deosebit cu Ziua Naţională a României, 1 Decembrie

Organizată de către Federaţia Românilor din Serbia cu sprijinul Institutului Cultural Român, „Sărbătoarea spiritualităţii româneşti” a cuprins un program bogat de manifestări de-a lungul a 11 zile.

Program:

- Vineri 21.11.2008Sfinţirea picturii şi Sf. Liturghie la Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din Mălainiţa;

la ora 8,30 e aşteptarea ierarhilor şi la ora 9 e Sfinţirea picturii, în continuare fiind Sf. Liturghie

- Sâmbătă 22.11.2008 – Dezbatere cu tema: Conservarea şi promovarea identităţii culturale a românilor din NE Serbiei

- Duminică 23.11.2008 - Sfânta Liturghie în Mălainiţa

- Luni 24.11.2008 – Tur documentar la obiective româneşti din Timoc: Troiţa din Sărmânovăţ, Troiţa din Geanova, Mănăstirea Colograş (ridicată pe locul bătăliei Rovine II), Muzeul din Negotin

- Marţi 25.11.2008 – Concert de muzică şi dansuri populare româneşti specifice zonei, susţinute de ansamblurile din zonă

- Miercuri 26.11.2008 – Dezbatere cu tema: Impactul Rezoluţiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei asupra evoluţiei culturale a comunităţii româneşti din Valea Timocului

- Joi 27.11.2008 – Duminică 30.11.2008 – Expoziţie de costume, obiecte populare specifice românilor din zonă, meşteşuguri în aer liber, gastronomie (Negotin)

- Luni 01.12.2008 - Seara Românească: Concert de muzică şi dansuri populare româneşti specifice zonei, susţinute de Ansamblul Folcloric, de la ora 19 în Sala de Festivităţi de la ,,CRAINA VINO” din Negotin. Au participat: dl Eugen Gherga de la Institutul Intercultural de la Timisoara, un constant sprijinitor al drepturilor romanilor timoceni, venit la „Sarbatoarea Spiritualitatii Romanesti” in fruntea unei importante delegatii, Excelenta Sa dl Ion Macovei, Ambasadorul Romaniei la Belgrad, primul Ambasador al Romaniei care se implica in sprijinirea romanilor din Timoc, o prezenta constanta la manifestarile culturale si religioase ale romanilor timoceni, dr.Predrag Balasevici presedintele Partidului Democrat al Rumanilor din Sarbie, Presedinte al Consiliului Comunei Bor, dl Zavisa Jurj Presedintele „Ariadne Filum” de la Bor, dar si dl arhitect Ivita Glisici Presedintele Initiativei Culturale Romane, venit tocmai de la Golubat impreuna cu tanara si frumoasa sa sotie, dna Iasmina.

Amfitrioni au fost: Părintele Protopop de Dacia Ripensis Boian Alexandrovici, PreaSfințitul Daniil Stoenescu, episcop de Dacia Felix, Ipodiaconul Iel Bobului din Isacova de pe Valea Moravei și nu în ultimul rând dl Dușan Pârvulovici, Directorul Federației Românilor din Sârbie.

Din partea Fundației Culturale „Magazin Istoric”, dl Christian Căpinaru de la Bucuresti, împreună cu dl Mihai Stanciu de la Comunitatea Elenilor din București au acordat Diploma și Medalia comemorativă Dimitrie Cantemir în semn de prețuire pentru promovarea istoriei și civilizatiei românilor din jurul României, domnului Dușan Pârvulovici, Părintelui Protopop Boian Alexandrovici, Excelenței Sale Ion Macovei, Ambasadorul României la Belgrad, domnului Predrag Balașevici Președintele Partidului Democrat al Rumânilor din Sârbie și domnului Zavisa Jurj, Președintele „Ariadne Filum” de la Bor.

Un comentariu:

Anonim spunea...

De ce nu mai postezi nimic?! Asta e un blog din cele mai bune romanesti!!!

"Pentru românii de aici, este clar că Serbia este patria lor. Totuşi, ţara de origine, care în sensul etnografic etnolingvistic spiritual şi istoric sintetizează existenţa şi moştenirea antropologică a românilor este România ca singura istorică VALAHIA. Lucrul acesta nu le convine multora incluzând şi anumiţi români. De altminteri când ne identificăm etnic, dacă este fizic sau duhovnic sau în ambele categorii."

Dragomir Draghici din BOR (Timocul "sarbesc" )


„Individul, pentru a putea fi un bun politician, trebuie să aibă un caracter puternic, de nezdruncinat, autoritate, să fie capabil de a spune ”nu”, de a contrazice, de a pune obstacole, de a provoca ura, căci asta este natura politicii. Cineva care caută cu orice preţ să câştige simpatia tuturor, să fie flatat, să evite coflictele, are încă multe de învăţat pentru a fi capabil de a conduce un partid politic cu pretenţii” — Zoran Đinđić (1 August 195212 Martie 2003) Prim Ministru al Serbiei intre 25 ianuarie 2001 - 12 martie 2003.

Stema TRIBALIEI

Stema TRIBALIEI

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000