TRIBALIA

TRIBALIA

Lista mea de bloguri

  • Hello world! - WordPress へようこそ。これは最初の投稿です。編集もしくは削除してブログを始めてください !
    Acum 7 ani
  • - Тимошко въстание Доброволци-участници в четите и доброволческата бригада на ген. Черняев в Сърбия през 1876 г. имало много доброволци от гр. Видин и видинск...
    Acum 8 ani

marți, 28 februarie 2012

România blochează Serbia şi cere garanţii pentru românii din Valea Timocului

România a blocat azi decizia Uniunii Europene de a acorda Serbiei statutul de candidat la aderare în încercarea de a obţine mai multe garanţii pentru drepturile minorităţii româneşti din Valea Timocului, transmite Reuters.

Ministrul olandez de externe le-a spus reporterilor că România vrea ca acest subiect să fie dezbătut la summitul UE din 1-2 martie. “România vrea să amâne discuţiile până la summit, dar alţii nu sunt de acord şi vor încerca să rezolve problema astăzi”, le-a declarat reporterilor ministrul olandez de externe, Uri Rosenthal.
Sârbii insistă cu vlahii şi limba vlahă

Reuters spune că Belgradul a părut să fie luat pe nepregătite de mişcarea României şi nu a avut o reacţie imediată. Canalul de televiziune Bor, care emite în estul Serbiei, unde trăieşte majoritatea comunităţii vlahe, a anunţat că va începe să îşi subtitreze programele într-o limbă vlahă aprobată oficial (aceasta este formularea reporterilor Reuters care nu cunosc istoria minorităţii româneşti dinSerbia, devenită minoritate vlahă de puţină vreme).

Reuters citează chiar pe Radisa Dragojevic, preşedintele Consiliului naţional al vlahilor (Reuters nu spune că Radisa Dragojevic este membru al Partidului Socialist sârb şi că alegerile pentru acest Consiliu naţional au fost fraudate masiv în 2010). Ce spune Radisa Dragojevic pentru Reuters: “Nu există probleme cu statutul minorităţii vlahe în Serbia. Autorităţile române vor să vadă Belgradul numindu-ne români, dar comunitatea noastră se opune. Noi considerăm Serbiapatria noastră şi, în afară de unele rădăcini comune, nu avem legături cu România”.

UPDATE: România şi-a menţinut poziţia faţă de Serbia, în ciuda presiunilor pentru a renunţa la acest blocaj. Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a cerut Serbiei să semneze un protocol prin care să se stabilească un mecanism bilateral de monitorizare a drepturilor minorităţii româneşti din Serbia. Preşedintele Serbiei Boris Tadic o ţine langa cu “vlahii”.

George Damian

Niciun comentariu:

"Pentru românii de aici, este clar că Serbia este patria lor. Totuşi, ţara de origine, care în sensul etnografic etnolingvistic spiritual şi istoric sintetizează existenţa şi moştenirea antropologică a românilor este România ca singura istorică VALAHIA. Lucrul acesta nu le convine multora incluzând şi anumiţi români. De altminteri când ne identificăm etnic, dacă este fizic sau duhovnic sau în ambele categorii."

Dragomir Draghici din BOR (Timocul "sarbesc" )


„Individul, pentru a putea fi un bun politician, trebuie să aibă un caracter puternic, de nezdruncinat, autoritate, să fie capabil de a spune ”nu”, de a contrazice, de a pune obstacole, de a provoca ura, căci asta este natura politicii. Cineva care caută cu orice preţ să câştige simpatia tuturor, să fie flatat, să evite coflictele, are încă multe de învăţat pentru a fi capabil de a conduce un partid politic cu pretenţii” — Zoran Đinđić (1 August 195212 Martie 2003) Prim Ministru al Serbiei intre 25 ianuarie 2001 - 12 martie 2003.

Stema TRIBALIEI

Stema TRIBALIEI

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000