TRIBALIA

TRIBALIA

Lista mea de bloguri

  • Hello world! - WordPress へようこそ。これは最初の投稿です。編集もしくは削除してブログを始めてください !
    Acum 4 ani
  • - Тимошко въстание Доброволци-участници в четите и доброволческата бригада на ген. Черняев в Сърбия през 1876 г. имало много доброволци от гр. Видин и видинск...
    Acum 6 ani

luni, 22 ianuarie 2007

BISERICA DIN GUMĂTAREŢ, JUDEŢUL VIDIN, BULGARIA


Gumătareţ este o localitate românească din Bulgaria, situată la 15 km de Vidin, pe malul drept al Dunării.

În 1910 avea 1675 locuitori români (sursă : Leon T. Boga), iar în anul 1940 - 1976 români (raportul confidenţial al Ambasadei României la Sofia).

Astăzi, Gumătarţul mai are c.1.200 locuitori români (in 2000)

Este un sat vechi românesc, în cimitirul de lângă biserică, pe crucile vechi se mai pot descifra inscripţiile în limba română scrise cu litere chirilice (exemplu: crucea de piatră de pe mormântul preotului Dimitrie, mort în 1920 la vârsta de 110 ani !)

Preotul paroh, părintele Emil Ţenov, localnic român, este al doilea preot care a început să oficieze slujba în limba română (în anul 2000. Nu cunosc care este situaţia în prezent!)

Biserica, având hramul "Sfinţii Petru şi Pavel", a fost construită în 1910-1916 cu sprijinul regelui Ferdinand, fiind a doua ca mărime din satele româneşti, după cea din Căpitănuţ.

În biserică s-au mai păstrat câteva cărţi de cult vechi româneşti cu litere chirilice.

Menţionez şi faptul că ultimul Consul român la Vidin, între 1942 - 1944, era născut la Gumătareţ.

Niciun comentariu:

"Pentru românii de aici, este clar că Serbia este patria lor. Totuşi, ţara de origine, care în sensul etnografic etnolingvistic spiritual şi istoric sintetizează existenţa şi moştenirea antropologică a românilor este România ca singura istorică VALAHIA. Lucrul acesta nu le convine multora incluzând şi anumiţi români. De altminteri când ne identificăm etnic, dacă este fizic sau duhovnic sau în ambele categorii."

Dragomir Draghici din BOR (Timocul "sarbesc" )


„Individul, pentru a putea fi un bun politician, trebuie să aibă un caracter puternic, de nezdruncinat, autoritate, să fie capabil de a spune ”nu”, de a contrazice, de a pune obstacole, de a provoca ura, căci asta este natura politicii. Cineva care caută cu orice preţ să câştige simpatia tuturor, să fie flatat, să evite coflictele, are încă multe de învăţat pentru a fi capabil de a conduce un partid politic cu pretenţii” — Zoran Đinđić (1 August 195212 Martie 2003) Prim Ministru al Serbiei intre 25 ianuarie 2001 - 12 martie 2003.

Stema TRIBALIEI

Stema TRIBALIEI

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000