TRIBALIA

TRIBALIA

Lista mea de bloguri

  • Hello world! - WordPress へようこそ。これは最初の投稿です。編集もしくは削除してブログを始めてください !
    Acum 7 ani
  • - Тимошко въстание Доброволци-участници в четите и доброволческата бригада на ген. Черняев в Сърбия през 1876 г. имало много доброволци от гр. Видин и видинск...
    Acum 8 ani

luni, 15 ianuarie 2007

BISERICA DIN RABOVA - JUDEŢUL VIDIN - BULGARIA

Rabova este o localitate situată la 30 km. de Vidin, cu o populaţie românească, atestată documentar în 1546, dar în realitate fiind mult mai veche.

În 1910, istoricul aromân Leon T. Boga menţiona 2030 de locuitori români în Rabova, iar în 1940, un raport confidenţial al Ambasadei Române la Sofia, adresat Ministrului Afacerilor Străine al României Grigore Gafencu, menţiona 2454 români în localitate.

Astăzi Rabova mai are c. 650 locuitori. (în 2000)

Biserica veche, în care s-a slujit numai româneşte, a fost demolată după Primul Război Mondial. În 1923 a început construirea unei noi biserici ce a fost sfinţită în 1925, an în care, din ordinul lui Alexandăr Tzankov (Prim ministru al Bulgariei între 9 iunie 1923 - 4 ianuarie 1926), slujba în limba română a fost interzisă, iar cărţile de cult în limba română, confiscate şi înlocuite cu cele în slavona veche.

După 1990, noul preot, localnic, părintele Valentin Gheorghief, a reînceput slujbele în limba română, fără a cere voie de la Mitropolitul Vidinului, Domitian, care "îngăduie". (Între timp Mitropolitul s-a răzgândit si nu mai "îngăduie"!)

Din păcate, Biserica se află într-o stare avansată de degradare, necesitând urgent consolidare şi renovare atât interioară cât şi exterioară.

Suma necesară consolidării şi renovării (exclusiv manopera, pe care o asigură comunitatea), este de 10.000 EURO.

august 2000


N.B.: Într-un articol din ADEVĂRUL din 13 ianuarie 2007, suntem anunţaţi că o parte a acoperişului bisericii s-a prăbuşit. Se mai pomeneşte de o promisiune a unor oficialităţi române (se spune incorect că era un secretar de stat de la Culte); era secretarul de stat de la Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare, dl. Viorel Badea care nu s-a mai putut ţine de cuvânt, deoarece odată cu venirea Guvernului Năstase a fost înlocuit cu Doru Vasile Ionescu, care ne-a disponibilizat pe subsemnatul (care răspundeam de Românii din Bulgaria) şi pe expertul care răspundea de românii din Ungaria şi Macedonia, pentru că doream sprijinirea bisericii române din sus-zisul spaţiu.
Domnia Sa s-a exprimat: "Ce biserică? Ce, mai suntem în secolul XVIII ?"
De asemenea, D.R.R.H. s-a desfiinţat, în locul său apărând Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, care a fost luat din subordinea Primului Ministru şi a devenit o parte componentă a Ministerului Informaţiilor Publice!
După doi ani, Doru Vasile Ionescu a fost destituit şi în locul lui a fost pus tânărul Titus Corlăţean, care l-a readus în subordinea Primului Ministru, dar fiind numit şi Purtător de Cuvânt al PSD, a transformat Departamentul intr-o oficină şi se pare că si o "puşculiţă" a PSD, uitând de Românii din Bulgaria, şi de biserica din Rabova! În timpul guvernării PSD s-a constituit o dizidenta a Asociatiei Vlahilor din Bulgaria, asa-numita "Comunitate a Românilor din Bulgaria" condusă de dr. Serafimov de care se povesteste în articolul din "ADEVĂRUL", iar preşedintele fondator al Asociaţiei Vlahilor din Bulgaria, inimosul, dar incomodul Ivan Alexandrov a fost schimbat.
Nici în prezent situaţia nu s-a ameliorat, noul Secretar de Stat Mihai Gheorghiu, cu sprijinul fostului şef al Cancelariei Primului Ministru Aleodor Frâncu, a mutat Departamentul din subordinea Primului Ministru la Ministerul Afacerilor Externe! Iar Biserica din Rabova iar a fost uitată!


Niciun comentariu:

"Pentru românii de aici, este clar că Serbia este patria lor. Totuşi, ţara de origine, care în sensul etnografic etnolingvistic spiritual şi istoric sintetizează existenţa şi moştenirea antropologică a românilor este România ca singura istorică VALAHIA. Lucrul acesta nu le convine multora incluzând şi anumiţi români. De altminteri când ne identificăm etnic, dacă este fizic sau duhovnic sau în ambele categorii."

Dragomir Draghici din BOR (Timocul "sarbesc" )


„Individul, pentru a putea fi un bun politician, trebuie să aibă un caracter puternic, de nezdruncinat, autoritate, să fie capabil de a spune ”nu”, de a contrazice, de a pune obstacole, de a provoca ura, căci asta este natura politicii. Cineva care caută cu orice preţ să câştige simpatia tuturor, să fie flatat, să evite coflictele, are încă multe de învăţat pentru a fi capabil de a conduce un partid politic cu pretenţii” — Zoran Đinđić (1 August 195212 Martie 2003) Prim Ministru al Serbiei intre 25 ianuarie 2001 - 12 martie 2003.

Stema TRIBALIEI

Stema TRIBALIEI

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000