TRIBALIA

TRIBALIA

Lista mea de bloguri

  • Hello world! - WordPress へようこそ。これは最初の投稿です。編集もしくは削除してブログを始めてください !
    Acum 4 ani
  • - Тимошко въстание Доброволци-участници в четите и доброволческата бригада на ген. Черняев в Сърбия през 1876 г. имало много доброволци от гр. Видин и видинск...
    Acum 6 ani

marți, 9 septembrie 2008

Dialog purtat cu înţelepciune şi responsabilitate
PATRIARHIA ROMÂNĂ AGENŢIA DE ŞTIRI BASILICA
09-09-2008
Astăzi, 9 septembrie 2008, la Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a primit pe Excelenţa Sa Domnul Ion Macovei, Ambasadorul României în Republica Serbia.În timpul întrevederii, între alte probleme abordate, domnul ambasador şi-a manifestat îngrijorarea faţă de situaţia preotului Bojan Aleksandrovici din Malainiţa, preot slujitor al românilor din Valea Timocului, trimis în judecata Tribunalului bisericesc al Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timoc.Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române l-a informat pe domnul ambasador despre cele convenite în cadrul Comisiei mixte de dialog dintre cele două Patriarhii (Bucureşti, 26 aprilie 2006). Atunci, partea sârbă se obliga să asigure preoţi vorbitori de limbă română pentru comunităţile româneşti de pe Valea Timocului, însă nu şi-a respectat angajamentul.Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai menţionat că în luna iulie 2008 a fost trimisă o scrisoare Episcopiei Sârbe de Timoc, solicitându-se Preasfinţitului Iustin al Timocului abţinerea de la aplicarea unor soluţii radicale în cazul părintelui Bojan. Totodată, a fost propusă, pentru rezolvarea situaţiei, o întrunire a Comisiei mixte de dialog în zilele de 16 - 18 septembrie 2008, însă până astăzi partea sârbă nu a dat curs propunerii făcute.Este de dorit ca Biserica Ortodoxă Sârbă să manifeste faţă de vlahii sau românii ortodocşi din Serbia aceeaşi atitudine binevoitoare pe care o arată constant Biserica Ortodoxă Română faţă de sârbii ortodocşi de pe teritoriul României, respectându-i ca fraţi şi sprijinindu-i să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi românii ortodocşi. În acelaşi timp, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi-a exprimat speranţa că ierarhii ortodocşi sârbi vor rezolva problema nu prin pedepse radicale motivate politic, ci prin soluţii pastorale realiste care să fie benefice pentru cele două Biserici Ortodoxe surori. În timpul întrevederii, s-a convenit că astfel de situaţii trebuie rezolvate cu înţelepciune pe calea dialogului dintre cele două Biserici, pentru a se găsi o soluţie realistă şi conciliantă, păstrând „unitatea Duhului, întru legătura păcii” (Efeseni 4,3).

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

Niciun comentariu:

"Pentru românii de aici, este clar că Serbia este patria lor. Totuşi, ţara de origine, care în sensul etnografic etnolingvistic spiritual şi istoric sintetizează existenţa şi moştenirea antropologică a românilor este România ca singura istorică VALAHIA. Lucrul acesta nu le convine multora incluzând şi anumiţi români. De altminteri când ne identificăm etnic, dacă este fizic sau duhovnic sau în ambele categorii."

Dragomir Draghici din BOR (Timocul "sarbesc" )


„Individul, pentru a putea fi un bun politician, trebuie să aibă un caracter puternic, de nezdruncinat, autoritate, să fie capabil de a spune ”nu”, de a contrazice, de a pune obstacole, de a provoca ura, căci asta este natura politicii. Cineva care caută cu orice preţ să câştige simpatia tuturor, să fie flatat, să evite coflictele, are încă multe de învăţat pentru a fi capabil de a conduce un partid politic cu pretenţii” — Zoran Đinđić (1 August 195212 Martie 2003) Prim Ministru al Serbiei intre 25 ianuarie 2001 - 12 martie 2003.

Stema TRIBALIEI

Stema TRIBALIEI

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000