TRIBALIA

TRIBALIA

Lista mea de bloguri

  • Hello world! - WordPress へようこそ。これは最初の投稿です。編集もしくは削除してブログを始めてください !
    Acum 4 ani
  • - Тимошко въстание Доброволци-участници в четите и доброволческата бригада на ген. Черняев в Сърбия през 1876 г. имало много доброволци от гр. Видин и видинск...
    Acum 6 ani

sâmbătă, 13 septembrie 2008

DRAMA DE A FI ROMAN IN TIMOCUL “SÂRBESC”

O scrisoare primită de la prietenul Dușan Pârvulovici mi-a reamintit drama de a fi român în Timocul sârbesc. Dramă ce speram că va rămâne istorie, odată cu victoria la Președinția Serbiei a proeuropeanului Boris Tadici, care a fost sprijinit deschis de președintele României, dl. Traian Băsescu, victorie obținută cu voturile a 100.000 de români timoceni.

Mă numesc Dușan Pârvulovici. Am 42 de ani. De naționalitate sunt român (valah; nota bene: noi în limba maternă română nu folosim termenul de valah, ci sinonimul român). Sunt fondator și coordonator al Comitetului pentru Drepturile Omului - Negotin din 17 iulie 1999.

Comitetul pentru Drepturile Omului – Negotin este o organizație neguvernamentală a carui țel e promovarea și apărarea drepturilor omului, semnalarea cazurilor de nerespectare ori încălcare a drepturilor omului în tara noastra, Serbia. Totodata, Comitetul pentru Drepturile Omului – Negotin este fondator si membru al Retelei Comitetelor pentru Drepturile Omului din Serbia (CHRIS), precum si fondator al Coalitiei impotriva Discriminarii. Gratie muncii depuse in cadrul Comitetului pentru Drepturile Omului – Negotin, sunt unul dintre fondatorii si coordonatorul acestuia (din 12 februarie 2005) iar din 25 februarie 2006 sunt si directorul Federației Românilor din Serbia.

Activiștii organizațiilor neguvernamentale din Serbia sunt conștienți de faptul că în activitatea lor, în special dacă aceste organizații se ocupă de drepturile omului și drepturile minorităților, vor întâmpina numeroase probleme în activitate și viața personală. De acest lucru am fost conștient și eu însă nici nu mi-am putut închipui că aceste probleme se pot reflecta și asupra membrilor familiei, respectiv afecta și copiii minori.

Prin activitatea mea am dorit să contribui ca în Serbia sã se ajungã la unele schimbãri esențiale, să contribui la eradicarea absolutismului și a guvernării acelorași oameni, să contribui la respectarea dreptului la diversitate, să asigur cetãțenilor posibilitatea să apeleze la noi - cei din sectorul neguvernamental - întotdeauna când nu sunt înțeleși sau se confruntă cu nepăsarea celor din sectorul de stat, când se simt discriminați sau nedreptățiți. Datele statistice denotă în ce măsura am reușit.

De exemplu, in luna iulie 2008 circa 50 de persoane au cerut ajutorul nostru; însă, în afară de statistica pură, mult mai important este factorul uman și încrederea de care ne bucurăm, precum și înțelegerea de care se bucură cetățenii când - în contactele cu avocații Comitetului pentru Drepturile Omului – Negotin, simt că pot în mod liber să-și exprime și problemele juridice și cele personale.

Acum, când privesc lucrurile din perspectiva actuală, pot doar să constat că toate acele țeluri pentru care am luptat în anii ’90 ai secolului trecut, când am tins spre mult promisa democrație - care este deosebit de necesară oricarui stat și popoarelor care traiesc in cadrul acestuia, in vederea unei vieti mai bune si mai usoare deci - toata munca mea vizand infaptuirea telurilor democratice pentru care sunt singur ca trebuie sa militeze fiecare cetatean, fiecare oficialitate a acestei tari, a deranjat pe cineva, astfel incat activitatea Comitetului nostru pentru Drepturile Omului – Negotin a devenit calificata drept suspecta, inadecvata si indreptata impotriva statului.

Problemele cu care m-am confruntat din anul 2005 și până astăzi, precum și evenimentele care s-au produs în această perioadă, le apreciez ca un atac la adresa personalității mele, o presiune cu consecințe tragice pentru familia mea - în primul rând pentru copiii mei care sunt minori (Sara are 13 ani iar Marko 5 ani).

Voi prezenta cronologic evenimentele care s-au produs în ultimii 3 ani și în baza cărora am putut doar să constat cã, de fapt, în mod intenționat și conștient, se tinde să fiu zădărnicit în activitatea mea de coordonator al Comitetului pentru Drepturile Omului - Negotin și în exercitarea funcției de director al Federației Românilor din Serbia.

Insă, de la bun inceput doresc să subliniez faptul că, în pofida tuturor controalelor financiare, a presiunilor și a verificărilor care au fost făcute, nu au fost constatate neregularități în activitățile nici uneia din cele douã organizații în fruntea cărora mă găsesc.

Este vorba despre următoarele evenimente:

22 mai 2005, Negotin

Judecare în ziua de duminicã

La data amintita, in ziua de duminica la ora 9 dimineața, prin intermediul telefonului celular am fost informat de către judecătorul de serviciu al Tribunalului Negotin că în ziua respectivă la ora 11 și 30 de minute va avea loc o anchetă în fața completului de judecată al Tribunalului Negotin, în legatură cu evenimentul care s-a produs în ziua precedenta și că trebuie să mă prezint personal la Tribunal.

Anume, la 21 mai 2005, un grup de oameni, atunci necunoscuți, care s-au prezentat ca fiind “credincioși ai Bisericii Ortodoxe Sârbe”, nu au permis reprezentantilor Federației Românilor din Serbia să intre în incinta Mănăstirii medievale Coroglaș / Koroglaș (care, dealtfel, este sub incidenta Institutului pentru Protejarea Monumentelor din Niș) și să marcheze 610 ani de la lupta de la Rovine. La fata locului, pe langa membrii celor doua grupuri au fost prezenti si jurnalisti, precum si politisti. In baza celor convenite cu politia, lacasul a fost parasit mai intai de grupul de 10 "credinciosi ai Bisericii Ortodoxe Sarbe” iar, apoi, de grupul de circa 30 de reprezentanti ai Federatiei Romanilor din Serbia si de cei circa 10 jurnalisti. Reuniunea amintita a inceput putin dupã ora 10 dimineata si a "durat” pana la 11:30 inainte de amiaza.

In aceeasi zi, la ora 14 și 35 de minute, politia din Negotin, în incaperile Federației Românilor din Serbia, a adus Decizia numãrul 212-172/05 din 21 mai 2005 - prin care era interzisă reuniunea care a început in ziua respectivă la ora 10 și 20 de minute. Poliția din Negotin a apreciat că acea reuniune publică avea drept țel "provocarea și instigarea urii și intoleranței nationale, rasiale și confesionale" din partea persoanei responsabile a Federației Românilor din Serbia.

Tribunalul Negotin, procedând in baza Cererii 212-172/05 din 21 mai 2005, a Secretariatului pentru Afacerile Interne din Bor - Sectia pentru Afacerile Interne din Negotin - in aceeasi zi de 22 mai 2005, în Dosarul 12/2005 aduce Decizia prin care este respinsa Cererea 212-172/05 din 21 mai 2005, a Secretariatului pentru Afacerile Interne din Bor – Secția pentru Afacerile Interne din Negotin. Procuratura Negotin a respins acuzațiile penale impotriva grupului care a zadarnicit intrarea reprezentantilor Federației Romanilor din Serbia in Manastirea medievala Cologras / Kologras. In zilele urmãtoare au fost date publicitatii mai multe comunicate ale politiei si ale consiliilor comunitatilor locale prin care au fost acuzati oamenii din conducerea Federatiei Romanilor din Serbia.

31 iulie 2006, Negotin

Agentia Informativa de Securitate controleaza gestionarea Federatiei Românilor din Serbia

In numele Federației Românilor din Serbia, am trimis Inspectoratului General pentru Controlul Intern si Legalitatea Activitatii al Agentiei Informative de Securitate Informatia 138/06 din 31 iulie 2006, in care am reliefat faptul ca sectia locala din Negotin a Agentiei Informative de Securitate dispunea de copia documentatiei financiare a Federatiei Românilor din Serbia, care se gasea in original la Directia pentru Venituri din Negotin. La aceasta informatie nu am primit nici un raspuns.

Șeful Agentiei Informative de Securitate din Negotin a chemat-o la o convorbire pe contabila Federației Românilor din Serbia, cu mențiunea ca despre aceasta să nu îl informeze pe directorul Federației Românilor din Serbia. La această convorbire, contabila trebuia să raspundă la întrebãri precum: "ce lucreaza salariații Federației Românilor din Serbia?”, "Cine îi plãtește?, ,"Ce salarii au…?” Impreună cu avocatul l-am vizitat pe șeful Agenției Informative de Securitate din Negotin cu intenția de a afla care a fost motivul pentru convorbire amintită, insa el a negat toate cele menționate. Inainte de această acțiune a Secției locale a Agenției Informative de Securitate, la Negotin, deja de câteva luni, persoane apropiate poliției , "vorbeau” prin oraș despre unele sume mari de bani de care ar fi dispus Federația Românilor din Serbia.

30 iulie 2007, Negotin

Inspectoratul Fiscal la Comitetul pentru Drepturile Omului

Inspectorul Fiscal, al Directiei Fiscale din Negotin a Ministerului Finantelor al Republicii Serbia, Centrul Regional Nis (Buletinul de identitate oficial: nr. 250141), a dat Ordinul 47-00225/2007-0072-000 din 5 iulie 2007, vizand un control la Comitetul pentru Drepturile Omului - Negotin.

Inspectorul fiscal a dat Ordin vizand controlul incaperilor Comitetului pentru Drepturile Omului - Negotin repetand mereu ca "Isi cere scuze, pentru ca nu are legatura cu acest Ordin” si ca "In aceasta chestie nu este nimic personal…” (?)

In preajma acestui control al inspectorului fiscal, avand in vedere faptul ca Negotinul este un oras mic, se povestea ca la Comitetul pentru Drepturile Omului - Negotin "angajatii caºtiga salarii foarte mari”.

31 august 2007, Negotin

Inspectoratul Fiscal la Comitetul pentru Drepturile Omului

Inspectorul Fiscal, al Directiei Fiscale din Negotin a Ministerului Finantelor al Republicii Serbia, Centrul Regional Nis (Buletinul de identitate oficial: nr. 250141), a alcãtuit Procesul Verbal 47-00225/2007-0072-001 din 31 august 2007, în legatura cu controlul efectuat la Comitetul pentru Drepturile Omului - Negotin si Constatarea.

Inspectorul fiscal a executat controlul de calcul si achitare a impozitelor pe venituri: referitor la muncitorii angajati in baza contractului de munca si a muncitorilor angajati in baza contractului privind drepturile de autor si nu a constatat iregularitati.


Septembrie 2007, Negotin

Amenințarea soției mele, Aleksandra Prvulovic

La o întâlnire cu soția mea Aleksandra, interpretul juridic permanent pentru limbile germanã și englezã Zvezdana Radulovic a început povestea cum ca Românilor / Valahilor nimic nu le lipsește și că ceea ce se face, aceasta grijă pentru minoritățile naționale, este doar o "instigare a unei situației similare celei din Kosovo”, ca Dușan (adica eu) nu trebuie să se "preocupe” de Români / Valahi.

La constatarea Aleksandrei că ea este de origine din Voivodina unde există mai multe culturi și națiuni diferite astfel că înțelege dorința reprezentanților comunității române / valahe, Zvezdana Radulovic a încheiat convorbirea sfătuind-o pe Aleksandra să-și ia copiii până mai sunt vii și sănătoși și să plece în Voivodina (?)

Aceste cuvinte au neliniștit-o puternic pe Aleksandra, care niciodată nu a scăpat de teama acestor cuvinte iar mie mi-a povestit totul după mai bine de o lună de zile, undeva la sfârșitul anului.


13 octombrie 2007, Timișoara

Întalnire cu serviciul secret

La Hotelul Timișoara din Timișoara - la cererea lor - m-am întâlnit cu oameni care mi-au oferit ajutor mare, lăsându-mi-se să aleg ce ajutor doresc. Nu am nici o dovadă referitor la faptul despre care "serviciu secret” este vorba - sârb, român sau un al treilea - însă presupun că este vorba despre un serviciu secret sârb. Cu mine au stabilit contactul in asa fel incat in sala in care, la Timisoara, s-a tinut Congresul Românilor, de la o fata am primit un pachet pe care scria numele meu. Cand am deschis pachetul, am vazut un telefon celular si o indrumare specială in limba româna (vorbesc și citesc românește) pentru conditiile de conectare ale aparatului. Deja dupa primul contact am inteles ca acestia nu erau oamenii la care m-am asteptat - dat fiind ca s-au prezentat ca potențiali donatori.

Având in vedere faptul ca de zece ani am contacte cu donatorii, puteam sa conchid ca este vorba de o glumã sau de un joc insa, totusi, am suspectat situatia. Nu am avut de ales. Atunci, la Timisoara, impreuna cu mine au fost si membrii familiei mele: Marko, Sara si Aleksandra.

Cu acei oameni m-am intalnit pe la miezul noptii si dupa ce le-am restituit telefonul celular si am renuntat sa primesc de la ei ajutor financiar in numerar, mi-au oferit sa fiu, de exemplu, deputat al poporului in Adunarea Serbiei iar, cand am refuzat aceasta cu mentiunea ca nu sunt interesat de politica, mi-au oferit functia de presedinte al comunei Negotin sau cel putin sa fiu consilier. Bineinteles ca am refuzat ofertele, cu rugamintea sa ma lase in pace, iar daca, totusi, considera ca trebuie sa platesc pentru aceasta atitudine, sa nu se atinga de familia mea. Mi-au raspuns ca dansii sunt in functie pentru protectia mea si nu constituie pentru mine un pericol iar, indiferent de atitudinea mea, in curand voi vedea, respectiv voi observa vreun semnal. Dupa ce le-am spus ca presupun ca dansii sunt de la un serviciu secret sarb si ca aceasta puteau sa-mi spuna si in Serbia, mi-au zis ca dansii sunt de la o organizatie secreta si ca nu doreau sa vorbeasca despre aceasta, insa doreau sa vorbeasca despre activitatea mea de viitor. Dupa mai bine de o ora, i-am intrebat daca pot sa plec si am plecat.


28 decembrie 2007, Negotin

A fost confirmata Decizia Tribunalului Negotin

In fata Tribunalului din Negotin, cu Dosarul K 157/06, Aleksandra Prvulovic a fost găsită vinovată că a săvârșit actul penal de falsificare a documentului oficial și - în conformitate cu articolul 357 aliniatul 3 si in legatura cu aliniatele 1 si 2 a Legii Penale - i-a fost pronuntata sentinta prin care a fost condamnata la 4 luni de inchisoare, pedeapsa suspendata pe un an de zile. Acest lucru este important de subliniat având in vedere faptul ca, in prima jumatate a anului 2008, Aleksandra Pârvulovic dupa ce m-a parasit si a plecat din casa familiala, zilnic a vizitat politia si procuratura, mai intai singura iar, apoi, si cu copiii, pentru ca in cadrul lungilor discutii cu reprezentantii organelor de stat amintite sa mentioneze cum a vazut activitatea Federatiei Românilor din Serbia si a Comitetului pentru Drepturile Omului - Negotin, deoarece a fost angajata in aceste organizatii iar, totodata, a marturisit si ceea ce putea sa afle de la mine privat. Despre aceasta insasi Aleksandra a vorbit avocatilor incadrati in Comitetul pentru Drepturile Omului - Negotin dar si mie personal si a declarat ca isi va da silinta sa distruga cele douã organizatii.


29 februarie 2008, Negotin

Retinut in arest directorul Centrului de Resurse din Negotin

La Tribunalul Negotin s-au fãcut investigatii impotriva lui Vladan Radovanovic, directorul Centrului de Resurse din Negotin, pe motivul suspiciunii ca a comis un act penal prelungit de abuz in functie - prevazut in articolul 359 aliniatul 4, in legatura cu aliniatele 3 si 1 ale Codului Penal.

In legatura cu articolul 61 al Codului Penal, prin Decizia fixata de judecatorul de ancheta din 29 februarie 2008, a fost retinut in arest pana la 7 martie 2008. In declaratia sa, Vladan Radovanovic a spus ca eu (Dusan Parvulovici) l-am indemnat sa comita actul penal amintit (?) Avand in vedere faptul ca investigatiile sunt in curs, despre aceasta problema nu mai pot spune nimic altceva.

3 martie 2008, Negotin

Dusan Parvulovici declara judecatorului de ancheta al Tribunalului Negotin

In urma audierii mele, judecatorul de ancheta al Tribunalului Negotin nu a convenit cu propunerea de a mi se fixa arest preventiv si a cerut ca un Complet de judecata al acestui Tribunal sa respinga propunerea procurorului public districtual la Dosarul KT 9/08 din 3 martie 2008, de a mi se fixa arest preventiv din motivele prevazute in articolul 142 aliniatul 2, punctul 2 al Codului privind Procedura Penala. Dupa ce am fost audiat, judecatorul de ancheta al Tribunalului Negotin a adus Decizia privind extinderea investigatiilor impotriva mea. In baza Dosarului KI 7/08 KV 36/09 din 5 martie 2008, Tribunalul Negotin a luat Decizia de respingere a propunerii procurorului public districtual de a mi se fixa arest. Avand in vedere faptul ca investigatiile sunt in curs, despre aceasta problema nu mai pot spune nimic altceva.


4 iulie 2008, Negotin

Vladan Radovanovic trimite o circulară

Vladan Radovanovic a trimis in Suedia de pe adresa sa de internet o scrisoare Comitetului de la Helsinki, cu un text in care din arest mă învinovățeste că pasămite l-aș fi instruit să facă actul penal pentru care a fost inculpat(?) Reamintesc: Vladan Radovanovic, directorul Centrului de Resurse din Negotin, la 29 februarie 2008 a fost reținut în arest până la 7 martie 2008.

Prin aceasta am dorit sa indic faptul ca, indiferent de toate evenimentele neplacute care s-au produs in viata mea particulara, anumite situatii amintite la inceputul acestui text au contribuit sa se ajunga la o imixtiune in viata mea particulara si profesionala cu scopul de a fi în mod constient și intenționat zădărnicit în activitatea de coordonator al Comitetului pentru Drepturile Omului - Negotin, precum și în exercitarea funcției de director al Federației Românilor din Serbia.

Pur și simplu mă întreb care va fi următorul lucru "întâmplător” care mi se va întâmpla. Ce surprize îmi vor face salariații Agenției Informative de Securitate - o noua anchetă sau noi scrisori privind activitatea Comitetului pentru Drepturile Omului – Negotin, ori poate lucrurile se vor potoli și aseza la locul lor?

Oricum, este cert ca sunt unul dintre autorii Raportului relativ la infaptuirea Convenției cadru privind protejarea minorităților naționale și a Cartei europene pentru limbile regionale și ale minorităților naționale - raport pregătit de Rețeaua Comitetelor pentru Drepturile Omului din Serbia (CHRIS) - respectiv sunt organizatorul unei întâlniri, la Negotin, între trimisul special al Consiliului Europei, Jurgen Herrmann și românii din răsăritul Serbiei, precum și persoana care a acordat ajutor juridic Bisericii Ortodoxe Române din Malajnica (Mălainița) de lânga Negotin prin intermediul avocaților din Negotin din cadrul Rețelei Comitetelor pentru Drepturile Omului din Serbia (CHRIS).

La Negotin, 31 iulie 2008

Dusan Prvulovici

Serbia, 19300 Negotin, Samarinovac”


Niciun comentariu:

"Pentru românii de aici, este clar că Serbia este patria lor. Totuşi, ţara de origine, care în sensul etnografic etnolingvistic spiritual şi istoric sintetizează existenţa şi moştenirea antropologică a românilor este România ca singura istorică VALAHIA. Lucrul acesta nu le convine multora incluzând şi anumiţi români. De altminteri când ne identificăm etnic, dacă este fizic sau duhovnic sau în ambele categorii."

Dragomir Draghici din BOR (Timocul "sarbesc" )


„Individul, pentru a putea fi un bun politician, trebuie să aibă un caracter puternic, de nezdruncinat, autoritate, să fie capabil de a spune ”nu”, de a contrazice, de a pune obstacole, de a provoca ura, căci asta este natura politicii. Cineva care caută cu orice preţ să câştige simpatia tuturor, să fie flatat, să evite coflictele, are încă multe de învăţat pentru a fi capabil de a conduce un partid politic cu pretenţii” — Zoran Đinđić (1 August 195212 Martie 2003) Prim Ministru al Serbiei intre 25 ianuarie 2001 - 12 martie 2003.

Stema TRIBALIEI

Stema TRIBALIEI

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000