TRIBALIA

TRIBALIA

Lista mea de bloguri

  • Hello world! - WordPress へようこそ。これは最初の投稿です。編集もしくは削除してブログを始めてください !
    Acum 4 ani
  • - Тимошко въстание Доброволци-участници в четите и доброволческата бригада на ген. Черняев в Сърбия през 1876 г. имало много доброволци от гр. Видин и видинск...
    Acum 6 ani

vineri, 5 septembrie 2008

A X-a ediţie, jubiliară, a Festivalului Internaţional folcloric de cântece și dansuri vlahe/române - Vidin 2008.
În perioada 29-31 august 2008 s-a desfășurat la Vidin cea de-a X-a ediţie, jubiliară, a Festivalului Internaţional folcloric de cântece și dansuri vlahe/române - Vidin 2008.

În ziua de 29 august la orele 11:00 a avut loc Conferința de Presă la Primăria Vidin.

Deschiderea oficială a Festivalului a avut loc in ziua de 30 august 2008, ora 18:00 la Vidin, după ce cu o oră înainte a avut loc defilarea participanților.

Acest eveniment, devenit tradiţional pentru vlahii/românii din Bulgaria, s-a organizat pentru scoaterea la lumina zilei a frumuseţii folclorului vlah/român, pentru păstrarea şi transmiterea valorilor culturale, a tradiţiilor și istoriei vlahilor/românilor din ţările balcanice.

Din România a participat o delegație a Primăriei Sectorului 6 București, condusă de dl. Director Corneliu Cristache, reprezentant personal al Primarului Cristian Constantin Poteraș, de la Craiova dl. profesor Tudor Nedelcea, Președintele Fundației Scrisul Românesc, reprezentant al Academiei Române, de la Filiași dl. profesor Vasile Bocai, de la Târgu-Jiu dl Viorel Gârbaciu, directorul Școlii Populare de Artă a Ansamblului Folcloric “Maria Lătărețu”, de la Calafat dl. Dan Vană, Director Adjunct al Subredacției Calafat a Radio Craiova. Au mai fost prezenți domnii Traian Bărbulescu, Director TV Craiova și Gligor Gherceanu, Atașatul Cultural al României la Sofia.

Pe scenă au urcat formațiile folclorice din Negovanăuți, Vârf, Belene, Rabova, precum și Ansamblul Folcloric “Maria Lătărețu” din Târgu-Jiu împreună cu solista Casei de Cultură din Baia de Aramă, d-na profesoară Victoria Cârlan.

Duminică 31 august 2008 s-a desfășurat MASA ROTUNDĂ “10 ANI DE TRADIȚII ȘI ISTORIE ALE FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL FOLCLORIC DE CÂNTECE ȘI DANSURI VLAHE/ROMÂNE”, urmată de prezentarea cărții de poezii „ÎN ȚARA MEA” a poetului Milan Cosoveanu.


Niciun comentariu:

"Pentru românii de aici, este clar că Serbia este patria lor. Totuşi, ţara de origine, care în sensul etnografic etnolingvistic spiritual şi istoric sintetizează existenţa şi moştenirea antropologică a românilor este România ca singura istorică VALAHIA. Lucrul acesta nu le convine multora incluzând şi anumiţi români. De altminteri când ne identificăm etnic, dacă este fizic sau duhovnic sau în ambele categorii."

Dragomir Draghici din BOR (Timocul "sarbesc" )


„Individul, pentru a putea fi un bun politician, trebuie să aibă un caracter puternic, de nezdruncinat, autoritate, să fie capabil de a spune ”nu”, de a contrazice, de a pune obstacole, de a provoca ura, căci asta este natura politicii. Cineva care caută cu orice preţ să câştige simpatia tuturor, să fie flatat, să evite coflictele, are încă multe de învăţat pentru a fi capabil de a conduce un partid politic cu pretenţii” — Zoran Đinđić (1 August 195212 Martie 2003) Prim Ministru al Serbiei intre 25 ianuarie 2001 - 12 martie 2003.

Stema TRIBALIEI

Stema TRIBALIEI

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000

Timocenii din ZLOT la Vidin in 2000